Lezárult a kutatóprojekt a Nyíregyházi Főiskolán

Szennyvíz és az életet adó víz voltak a kulcsszavai annak a projektnek, amelyen közel négy hónapon keresztül dolgoztak a Nyíregyházi Főiskola szakemberei. A 220 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós forrásokból megvalósuló pályázat során a kutatók olyan módszereket fejlesztettek ki, amelyek segítségével ki tudják vonni a szennyvízből a belekerült gyógyszermaradványokat.

Dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Főiskola általános rektorhelyettese azt mondta a projektzárón, a pályázat fontos eleme volt a szennyvízkezelés. Az intézményvezető hozzátette, arra is szerettek volna tudományos ismeretterjesztéssel rámutatni, hogy a víz problémája nem ismer határokat. Dr. Kiss Ferenc kifejtette, Magyarországnak ez különösen aktuális, hiszen a folyók kilencven százaléka külföldről érkezik. Ha ott nincsenek megfelelő egyezmények ezzel kapcsolatban, akkor annak a magyarok „isszák meg a levét”.

 

Nemzetközi együttműködés

 

A tudományos munka fontos eleme volt, hogy nem csupán a szomszédos országokkal kötöttek vízzel kapcsolatos kutatási együttműködést, hanem svéd partnerekkel is. Mindezeken kívül a főiskola érdeklődő hallgatóinak is tartottak előadást arról, hogy milyen szerepet játszik a víz az emberek életében.

További képekért kattintson a fotóra!

Az augusztus végétől tartó programban a svédeken kívül ukrán, román, lengyel és szerb kutatókkal is együtt dolgoztak a nyíregyházi szakemberek.

Dr. Simon László, alprojektvezető hangsúlyozta, hogy a tudomány nemzetközi. A kutató hozzátette, örül annak, hogy többen felfigyeltek azokra a munkákra, amelyeket a szennyvíz-habtisztítás kapcsán végeztek. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben ismét lesz lehetőség uniós pályázatokban részt venni.

 

Tervben további kutatások

 

A november végéig tartó projekt a környezettudatosság fontosságára is felhívta a figyelmet. A szakmai kutatócsoport mellett a Nyírségvíz Zrt. munkatársai is részt vettek a feladatokban, akik a témával kapcsolatos eddigi tapasztalataikat osztották meg a program résztvevőivel. A projekt eredményeiről három tervtanulmány készül, amely alapja lehet későbbi tudományos kutatásoknak.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)