Lezárt nyomozás ukrán embercsempész bűnszervezetet számoltak fel

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya befejezte az ügy vizsgálatát.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya Alosztályának munkatársai a főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának nyomozói jelzésére az M3-as autópálya Kálmánházi Pihenőhelyén ellenőriztek egy cseh honosságú személygépkocsit 2019. február 20-án 0 óra 35 perckor. A gépkocsit egy 27 éves ukrán állampolgárságú férfi vezette, négy utasa pedig, akik az eljárás adatai szerint vietnámi állampolgárok, magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A rendőrök az illegális migránsokat idegenrendészeti eljárás lefolytatása érdekében előállították. A tiltott határsértőket, akik az idegenrendészeti eljárás adatai szerint illegálisan léptek be Magyarország területére, kiutasították, majd 2019. február 21-én a vállaji határátkelőhelyen átadták a román határőrizeti szerv képviselőinek.

Az ukrán állampolgárságú férfivel szemben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályán üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytattak büntetőeljárást. A rendőrök a 27 éves gyanúsítottat őrizetbe vették, majd előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására, amit az illetékes ügyészség javaslatára a bíróság elrendelt, és a nyomozás teljes időtartama alatt fenntartott.

A frissen lezárt nyomozás adatai szerint a férfi a bűncselekményt egy szervezetten, összehangoltan működő nemzetközi embercsempész csoport tagjaként hajtotta végre. A bűnszervezet anyagi haszonszerzés érdekében rendszeresen segítette a Romániában munkavállalási céllal legálisan tartózkodó vietnámi állampolgárokat, hogy az államhatárok illegális átlépésével Németországba eljussanak. A nyomozás során további hét főt sikerült beazonosítaniuk a rendőröknek, akik szintén a bűnszervezet tagjai voltak. Közülük két ukrán állampolgár őrizetben van, tovább öt főt nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján még köröznek.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat a napokban átadta az ügyészségnek.

 

Forrás: police.hu