Levéltári konferencia

Idén immár 23. alkalommal rendezték meg a Szabolcs-Szatmár-Beregi Nemzetközi Levéltári Napokat, melynek keretében a megyeházán konferenciát is tartottak. Kujbusné Dr. Mecsei Éva a megyei levéltár igazgatója elmondta, az utóbbi évek találkozásai már tematikusak voltak, az idei az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján az események megyei történéseit a legújabb kutatási eredmények tükrében mutatják be. A levéltári konferencián részt vett és köszöntőt mondott Dr. Ulrich Attila Nyíregyháza alpolgármestere. Hangsúlyozta, Nyíregyházának azért is fontos a levéltár, mert a város múltjának dokumentumait itt őrzik, ebből bárki tájékozódhat, akár történeti, akár családi vonatkozásban, másrészt a múltunk megőrzése szempontjából is kiemelkedően értékes.

További képekért kattintson a fotóra! 

HITELES TÖRTÉNETI VISSZATEKINTÉSEK

A megnyitót követően átadták a Pro Archivo emléklapokat az iratszolgáltatásokért és a szakmai támogatásokért, valamint kihirdették a helytörténeti pályázat eredményét.
Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező nemzetközi konferencián előadás hangzott el a Szovjetunió viszonyulásáról az osztrák és a magyar semlegességhez, a nyíregyházi eseményekről, a Szilágyi-Tomasovszki perről, a forradalom megyei vezetőiről, valamint az 56-os események kárpátaljai és nagybányai visszhangjáról. A konferencián saját élményeit mesélte el Lénárt Béla, aki a Tiszavasvári eseményekben vett részt, majd két év nyolc hónapot töltött a nyíregyházi börtönben. Kiemelte, hogy megvoltak az előzmények, amelyekben nem vettek részt, de megvolt maga a forradalom, amely során összeomlott egy hatalom, ezt pótolni kellett egy másik forradalmi hatalommal, majd a megtorlással jött a börtönbüntetés, negyedik fázisként pedig az a bő 30 év, amit másodrendű állampolgárként kellett megélniük Magyarországon.
A nemzetközi konferencia zárásaként levetítették Kéry Péter operatőr Reng a föld, morajlik című dokumentumfilmjét, amelyben az 56-os forradalom nyíregyházi eseményeit dolgozta fel.

Szoboszlai Tibor