Leveleken ér véget a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 3 fordulós SUP versenysorozat

A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján érdemes lesz végig követni az eseményeket.

2021 május 5-én került sor az ASG SUP versenysorozat harmadik, a Leveleki-tónál rendezett fordulójának sajtótájékoztatójára. Az eseményt Béres Szabolcs, a Hunakamo Sport Egyesület elnöke nyitotta meg.

Béres Szabolcs beszélt a SUP-ról mint sportágról valamint hangsúlyozta, hogy a célközönségük nem csak a fiatalok, hanem mindenki, aki ki kikapcsolódás közben szeretne víz közelben lenni. Úgy alakítják ki az egész esemény sorozatot, hogy azon ne csak a versenyzők de hozzátartozóik, barátaik is remekül érezzék magukat. A Hunakamo Sport Egyesület már évtizedes távlatokba visszatekintően szervez sport eseményeket, melyek töretlen, sőt egyenesen növekvő sikernek örvendenek országszerte.

2021-ben élmezőnyben szerepel a SUP, ahol a helyszínek kiválasztásakor a legfontosabb szempontok azok voltak, hogy a  program és a verseny családbarát legyen és vendégszerető, lehetőleg látványosságokkal tűzdelt területen kerüljön megrendezésre.

A Hunakamo a Magyar Kajak Kenu Szövetséggel kötött megállapodásának köszönhetően Leveleken rendezik meg a II. SUP Magyar Kupát. Az érdeklődőknek az esemény és a verseny hivatalos oldalát a www.supverseny.hu weboldalt érdemes követni, hogy a versenyek a lehető legnagyobb biztonságban folyhassanak.

Ezt követően Berényi Péter a Kajak Kenu Szövetség szervezési- és marketing igazgatója szólt néhány szót. A SUP rövid története után örömmel mondta el, hogy a sport mostanra a tengerek után a síkvízi felületeken is elfoglalta helyét. Nagyon nagy szó, hogy a Nemzetközi Kajak Kenu Szövetség hivatalos szakágai közé emelte amely méltán bizonyítja, hogy nem csak hobbiként de versenysportként is remek választás lehet.

A szövetségben az elmúlt években határozottan érezték a SUP növekvő népszerűségét hiszen tavaly a Balaton átevező versenyen már közel 600-an indultak SUP-on. Az MKKSZ berkein belül is szakággá nyilvánított sportág már a szövetség 12 versenyes szabadidős bajnokságában is részt vesz. Fő céljuk az, hogy minél több embert csábítsanak a vízre, amelyre remek lehetőségeket nyújt a SUP ez az új izgalmas mégis nyugodt mozgásforma.

Szó esett továbbá arról is, hogy szeptember közepén kerül megrendezésre Balatonfüreden a SUP Világbajnokság, amely hatalmas dolog hiszen világszintű eseményről lesz szó. A nevezési szabályok közé felkerült a felfújható open kategória is amely azt jelenti, hogy szó szerint bárki nevezhet. Ezen lehetőségnek köszönhetően a későbbi profik kinevelése is egy lépéssel közelebb kerül.

Szabó Tünde a sportért felelős államtitkár asszony elmondta, hogy a Covid világjárvány érezhető nehézségeket és negatívumokat hozott magával a vízi sportok területén ám ezzel egyidőben be is bizonyította, hogy mennyire fontos szerepet kell, hogy játsszon az emberek életében az egészség és ennek fontos alkotóeleme a mozgás. Az államtitkár asszony kifejezte annak fontosságát, hogy a szabadidős sportok szépen lassan integrálódjanak a profi sportágak közé és erre remek lehetőséget adnak majd a térségben zajló SUP versenyek.

Az elmúlt években Levelek és a Víztározó már kivívta magának, hogy az európai és junior jetski bajnokságnak adjon otthont és hasonló céljaik vannak a SUP esetében is. A térség szeretné ha hagyományként tudna otthont adni a SUP programoknak és eseményeknek, valamint a Kelet-magyarországi vízfelületek hazai és később akár nemzetközi központok lennének a vízi sportok szerelmesei számára.

Dr. Turóczyné Dr. Székely Anita Levelek  Polgármester Asszonya, köszönetét fejezte ki a Hunakamo -nak és a MKKSZ -nek, hogy többek között Leveleket és a Leveleki Tó Centrumot választották a verseny egyik helyszínéül. Szót ejtett róla, hogy a nyár záró eseménye lesz a SUP verseny ám előtte szeretettel várnak minden érdeklődőt a nyár teljes folyamán. Az utóbbi években számos étterem, apartman, üzlet és szolgáltatás született a környéken, amelyek változatos és minőségi kikapcsolódási lehetőségeket nyújtanak az érdeklődők számára.

A Polgármester asszony szerint pedig az eddigiek csak a kezdet, rengeteg fejlesztés és kihívás áll még előttük. Végszóképpen biztosította róla a résztvevőket, hogy a település és annak vezetősége teljes mértékben és minden lehetséges módon támogatja majd a versenyeket, valamint saját programokkal is hozzájárulnak a sikerhez.

Végül de nem utolsó sorban Kovács Sándor a térség országgyűlési képviselője fejezte ki köszönetét a Hunakamo és a Kajak Kenu Szövetség felé, hogy egy újabb térségbeli helyszínt választottak, valamint szeretettel invitált minden érdeklődőt az részvételre. Biztosította a szervezőket, hogy minden támogatásból kiveszi majd a részét, sok szerencsét kívánt mind a szervezőknek mind pedig a leendő versenyzőknek.

Az ASG SUP verseny utolsó fordulójára és a II. SUP Magyar Kupára 2021. augusztus 28-29-én kerül sor. Mégegyszer szeretnénk kérni minden látogatót, hogy tájékozódjanak az aktuális covid intézkedésekről és szabályozásokról valamint tartsák be az abban foglaltakat. Folyamatos információkét és részletekért pedig kattints át a www.supverseny.hu vagy a www.unakamo.hu weboldalra.