Levegőminőség: fellélegezhet Nyíregyháza!

– Az elmúlt két napban inkább nem jöttünk ki, annyira szennyezett volt a levegő – mondta a nyíregyházi Cservenák Anikó, aki két napja nem volt kint kislányával az utcán, pedig nagyon szeretnek sétálni. Látva a levegőminőség adatait, úgy döntött, nem hozza ki a gyereket. Ha férjével dolguk akadt, ők maguk inkább gyalog, kocsi nélkül mentek, hogy ne szennyezzék tovább a levegőt. 

– Inkább nem autóval mentünk, hanem mindenhova gyalog, és ezt tartom jónak, hogy kevesebbet szennyezzék a környezetet az autóval – tette hozzá Cservenák Anikó.

 

Két nap volt kritikus

 

Kedden és szerdán volt a legszennyezettebb a levegő Nyíregyházán. A szálló por koncentrációja jelentősen meghaladta az egészségügyi határértéket. Még füstköd riadót is elrendelt az önkormányzat. Csütörtök délutántól azonban a légköri viszonyoknak köszönhetően lassú javulás indult el. A javulásról már tájékoztatást is adott ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya. Rozinka Zsolt főosztályvezető péntek délelőtt arról számolt be, a szálló por koncentráció 24 órás átlagértéke a riasztási küszöbérték alá csökkent, de még meghaladta a tájékoztatási szintet. 

– A tegnapi napon a délutáni óráktól már javulás következett be a levegőminőségben, de ez még nem volt olyan mértékű, ami a tájékoztatási küszöbérték alá hozta volna a napi értéket, a mai nap az egészségügyi határérték körül alakul a légszennyezettségi érték, és reméljük, hogy ez a javulás, ami tegnap délutántól bekövetkezett, egyre erőteljesebb lesz, és a meteorológiai előrejelzés alapján szombattól, vasárnaptól gyakorlatilag teljesen kitisztul a levegő – mondta el Rozinka Zsolt.

 

Nyíregyházán gyakori

 

A szakember arról is beszélt, hogy a levegőminőség romlása késő ősszel, kora tavasszal gyakori Nyíregyházán. Ilyenkor éjjel lehűl a levegő, nappal pedig felmelegszik és a különböző rétegek nem tudnak keveredni. Ezt fokozza a szélcsend is, mivel így a kéményekből és autók kipufogóiból származó füst egyszerűen szétterül a város felett, és itt is ragad. A szálló por szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljük a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet. A szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzük.

 

Tűzgyújtási tilalom!

 

Az önkormányzat pedig továbbra is kéri a lakosságtól, kerüljék a személygépjárművek használatát. A fűtésnél a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben. Jelenleg teljes tűzgyújtási tilalom van Nyíregyháza közigazgatási területén, amely magába foglalja a kerti hulladék, illetve avar égetését is.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)