Lépcsőt futottak a tűzoltók

Összesen 9 emelet, 191 lépcsőfok. A magasba felszaladva kellett megmutatniuk a tűzoltóknak, mire képesek, ráadásul minél rövidebb idő alatt. 13. alkalommal rendezték meg Nyíregyházán a tűzoltó lépcsőfutást, amelynek helyszíne idén is a Bánki Donát Műszaki Szakközépiskola Kollégiumának külső lépcsőháza volt.

 

ÉLES HELYZETBEN IS HELYT KELL ÁLLNI

 

Az elmúlt napokban előválogatón vettek részt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Tűzoltóságainak csapatai, akkor ugyanezen a lépcsősoron gyakorolhatták a futást. A legjobban teljesítők indulhattak a Lépcsők 2015 megyei döntőjén.

További képekért kattintson a fotóra!

Leskovics Zoltán tűzoltó ezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő elmondta: a verseny célja minden évben az, hogy felmérjék a tűzoltók állóképességét, és felkészüljenek az éles helyzetekre. A megyeszékhelyeken, így Nyíregyházán is sok emeletes ház van, ahol, ha tűz van, a tűzoltóknak – mivel nem működnek a liftek – nehéz felszereléssel gyalog kell felszaladniuk az épületek legmagasabb pontjára is, a lehető leggyorsabban, mert akkor az életmentés és vagyonvédelem a legfontosabb.

 

17 CSAPAT MÉRTE ÖSSZE ÁLLÓKÉPESSÉGÉT

 

Az idei lépcsőfutó versenyen 17 csapat indult, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből és Szatmárnémetiből érkeztek versenyzők. A csapatversenyen 2 főnek egyszerre kellett teljesíteni a pályát, de rendeztek egyéni versenyeket is, és a hivatásos tűzoltóságok csapatai mellett az önkéntes tűzoltók is összemérhették képességeiket. Az önkéntes tűzoltók futhattak felszerelés nélkül, de a hivatásosoknak mintegy 30 kilóval kellett felszaladniuk a lépcsősoron, kötelező előírás volt a védőruha, csizma, és sisak használata, és egy acélpalackot is cipelniük kellett.

Borkó József, nyíregyházi tűzoltó elmondta: mivel nap mint nap rendszeresen sportolnak a laktanyában, és edzőteremben is, jó kondícióban vannak, így számukra nem jelent gondot egy ilyen feladat teljesítése.
A tűzoltó csapatok átlagosan 50 másodperc alatt teljesítették a feladatot, de voltak, akik 44 másodperc alatt futottak fel a 9. emeletre. A versenyen legjobban teljesítő megyei csapat indulhat a budapesti országos döntőn.

F.A.