Lépcsőházak tűzvédelme

Dóka Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője elmondta, hogy az új tűzvédelmi szabályzat szerint a lakóépületeknél a tűzvédelmi előírást a közös képviselőnek kötelessége kitenni, így a lakók is tájékozódhatnak azokról a fontosabb előírásokról, melyeket a törvény is meghatároz, és az ott lakók biztonságát is szolgálják.

 

VESZÉLYES ANYAGOK TÁROLÁSA

 

Dóka Imre szerint a szabályzat többek között rögzíti, hogy a lakóépületekben milyen munkavégzéseket lehet folytatni egy-egy veszélyes anyag jelentében. A szóvivő kihangsúlyozta, hogy a veszélyes anyagok tárolási szabályai esetében más passzusok jellemzőek egy 130 méter középmagas épületre és más egy 3 méter magas épületre vonatkozóan. A középmagas épületeknél a tűzvédelmi szabályok betartását a Katasztrófavédelem két évente, a magas épületek esetében évente ellenőrzi.

 

A MENEKÜLŐÚT FONTOSSÁGA

 

A megyei szóvivő megjegyezte, ha egy tűzeset kapcsán füsttel telítődik a lépcsőház, meg kell lennie annak a menekülőútnak is, amely garantálja az ott lakók biztonságát. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy lehet virágot a lépcsőház folyosóján tárolni. Nem javasolják az oda nem való eszköz tárolását, mint például szekrények, kerékpárok vagy egyéb tárgyak, amelyek a menekülést akadályozzák.

 

KÉRJENEK SEGÍTSÉGET!

 

Ha egy közös képviselő nincs tisztában ezekkel az előírásokkal, kérheti a katasztrófavédelmi kirendeltség segítségét. A közös képviselőknek emellett rendszeres fórumokat szervez a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, ahol tájékoztatja a lakóközösséget az aktuális tűzvédelmi előírásokról.

Pálfi Hedvig Nóra