Lépcsőház-ellenőrzés a biztonság érdekében

Szerda délelőtt 5 tűzoltóautó állt meg a Május 1. tér egyik tízemeletese előtt. Az ott lakók döbbenten figyelték az eseményeket, és nem tudták, mi történik körülöttük. Hallgattam a találgatásokat. Volt, aki tüzet látott, más szirénázó rendőrautót vizionált, de olyan is akadt, aki kétségbeesve hívta hozzátartozóját.

 

Gyakorlat volt

 

Baleset nem történt, csupán a Katasztrófavédelem tűzoltói gyakorlatoztak és tartottak helyszíni szemlét annak érdekében, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén minden „olajozottan”, zökkenőmentesen menjen. Emelődaruval oltották el a hetediken „keletkezett” tüzet, ellenőrizték a legközelebbi tűzcsapot, összeillesztették a locsolótömlőket és behúzták azt a lépcsőházba. A belső térben megnézték, hová helyezték el a lakók a virágokat, miben gyűjtik a papírhulladékot és mennyi helyet hagynak szabadon a falak mellett.

 

Oda kell figyelni, mert a baj bármikor jöhet

 

Petőfi utca, Vasvári Pál utca és Ungvár sétány. Mindhárom helyen hatalmas tűz okozott tragédiát 2015-ben. A júliusi tűz emberéletet is követelt, de valamennyi tett átmenetileg otthontalanná családokat. Tavaly összesen 14 paneltűzhöz vonultak a tűzoltók. Ezek jelentős része olyan eset volt, amely a konyhából indult ki és már nem volt láng, viszont a füsttel telítődött az egész lépcsőház.

[REKLAM]

A Katasztrófavédelem munkatársai éppen ezért szúrópróbaszerűen ellenőrzik a lépcsőházakat és a lakótelepeket, hiszen tűzvédelmük kiemelten fontos azért, mert ezeken a helyeken sok ember lakik viszonylag kicsi helyen. A kontrollfolyamatok során megnézték azt, hogy a menekülési útvonalak minden esetben biztosítottak legyenek, a tűzoltók felvonulási területe és a közművek kizárási lehetősége pedig megközelíthető legyen.

 

Másodperceken múlhatnak életek

 

Dóka Imre szóvivő, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta, gyakran kell ellenőrizni, hiszen nagyon sok olyan visszatérő probléma van, hogy folyosókon virágokat tárolnak, vagy éppen a közművek kizárási helyét nem lehet megközelíteni, mert oda egy vasajtó került. Hozzátette, természetesen mindent meg lehet oldani és van a tűzoltóknál feszítő, de ezek olyan dolgok, hogy minden perc számít és akár ezen múlhatnak emberéletek.

 

Változás a szabályzatban!

 

Minden lépcsőháznak rendelkezni kell tűzvédelmi szabályzattal. Célszerű, ha ezeknek az elkészítését a lakóközösségek szakemberre bízzák, hiszen 2016. április 1-jétől már a készítő nevét kell tartalmazni a házirendnek. Ezt a jogalkotó azért találta ki, mert egy esetleges probléma esetén meg kell állapítani a felelősséget. A tűzvédelmi házirend épületekre szabott, hiszen látszólag két egyforma lépcsőház között is lehet különbség. Ezeknek többek között tartalmazni kell a menekülési útvonalat, azt, hogy milyen időközönként kell ellenőrizni a jelzőfényeket, és azt, hogy mit és hogyan tárolhatnak a lakók. A tűzvédelmi szakember által elkészített szabályzatot ki kell függeszteni a lépcsőházban olyan helyre, ahol mindenki látja, a lakógyűléseken pedig bizonyos időközönként szóban is ismertetni kell azt. Évente egy alkalommal célszerű tűzriadót tartani a lakóknak, hogy baj esetén mindeni biztonságosan el tudja hagyni az épületet.

M. E.