Leopárdkutyák Nyíregyházán! Személykeresés, terület-és romfelderítés Mirzával és Zorával
„Találkozzunk 2 percre!” című rovatunkban érdekes, ismert és elismert embereket, formációkat mutatunk be, valamennyien nyíregyházi kötődésűek!
Leopárdkutyák Nyíregyházán! Személykeresés, terület-és romfelderítés Mirzával és Zorával

Leopárdkutya. Eredetét tekintve amerikai fajta, Louisiana állam egyik nemzeti jelképe. Gyors, intelligens és domináns, így fontos a megfelelő gazdaválasztás, többek között a következetesség és a határozottság.

A nyíregyházi Simon Emese nagy álma vált valóra, amikor négy évvel ezelőtt hozzákerült első leopárdkutyája, Mirza.

Emese azt vallja, a leopárdkutyák igazán sokszínűek, bizonyos szintig sokféle munkára és sportra használhatóak, de akik komoly célokat tűznek ki, azoknak nagyon fontos a temperamentum-alapú választás fajtán belül is.

Többek között erről, munkájáról és kutyáiról beszélgettem vele:

Mentőtiszt vagyok, de sok mindennel foglalkozom. Korábban a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagja voltam, most pedig a Baptista Szeretetszolgálat - Rescue 24 nemzetközi mentőcsapatát erősítem. Mintegy 9 éve foglalkozom speciális mentéssel. Első saját képzésű mentőkutyám Csí volt, egy mentett mudi keverék. Aztán a keresésre még rátermettebb fajtát igyekeztem választani: beleszerettem a leopárdkutyákba. Mirza, az első leopárdkutyám, 2015 tavaszán került hozzám, azóta vagyok társa, gazdája, trénere. Az elmúlt években rengeteg feladat, sok verseny elé állítottam. Szép eredményekkel, több dobogós helyezéssel zárta a tavalyi évet, gyakorlatilag minden fázisban első leopárdkutyaként az országban. Teljesítette a hivatalos rom- és területkutató mentőkutya vizsgát, kísérőkutya vizsga legmagasabb ágán is (BH3) szép pontokat szereztünk, valamint obedience kezdő vizsgát tettünk (kutyás sport, az obedience jelentése: engedelmes – a szerk.), sőt már 'kismamaként' a szarvasgomba-kereső kutya címet is megszerezte.

2018. október végén születtek meg Mirza első kölykei, köztük Zora.

Zora már most nagyon ügyes! Hihetetlenül fogékony a tanulásra, ezért egy világbajnok kutyakiképző is foglalkozik velünk, segíti a közös munkánkat. Szépen, alaposan építjük fel a kölyköt. Egyelőre még a fegyelmező feladatokkal ismerkedik, de játékos formában már keresőfeladatok elé is állítjuk Zorát. Úgy látom, jó úton haladunk a kitűzött céljaink felé, hogy kiváló mentőkutya lehessen!

Tavaly ősszel Indonéziában volt földrengés, akkor Emese mentőtisztként készenlétben volt, ám végül nem indítottak magyar csapatot.

Emese több esetben segítette már kutyáival a rendőrséget, elsősorban eltűnt személyek kutatásánál kérik közreműködésüket.

 

Rutkai