Lengyel, magyar – két jó barát...

A Bem József Általános Iskola „Lengyel–magyar két jó barát” címmel hirdetett meg ifjúsági vetélkedőt. Első körben 16 csapat jelentkezett a versenyre, akkor még levelezős formában. A döntőbe hét csapat jutott be, akiknek különböző, a lengyelekkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni.

– A célja az, hogy minél jobban megismerjék a gyermekek Lengyelországot, a lengyel történelmet és azokat a kapcsolódási pontokat, ami a két nemzet között kimutatható – mondta el dr. Baloghné Mester Éva, a Bem József Általános Iskola igazgatója.

Nyíregyházának mindig is fontosak voltak a lengyel kapcsolatok. Régóta szoros és jó viszonyt ápol Rzeszówval, a nagyvárosból most is érkezett egy delegáció a két nemzet közötti barátság napjára.

További képekért kattintson a fotóra!

– Ezek a kapcsolatok élnek, de mindig is éltek. A 16-17. századtól kezdve a magyar és a lengyel két jó barátként viselkedett, és ez így van a mai napig. Nyíregyházának az nagyon fontos, hogy Rzeszów a partnervárosi kapcsolataink része, hiszen ez egy 330 ezres nagyváros egyetemekkel, hatalmas vonzáskörzettel egy nagy ipari város. Fontosak azok a tapasztalatok, amit egymás között kicserélhetünk – emelte ki dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A programsorozat délután plakátkiállítással és író-olvasó találkozóval folytatódott. Este pedig a Krúdy Art moziban vetítettek lengyel filmeket. Március 20-án, pénteken 17 órától a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében tartanak ünnepi megemlékezést.

Erdős József

(Fotó: Kohut Árpád)