Lengyel diákok Nyíregyházán
Lengyel középiskolások látogattak a megyeszékhelyre Nyíregyháza és Rzeszów 20 éves testvérvárosi jubileuma alkalmából. A 38 fős diákokból és tanárokból álló delegáció tagjai megtekintették a város főbb nevezetességeit.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere egy kis közös lengyel-magyar történelmi visszatekintéssel köszöntötte a városháza dísztermében a fiatalokat és kísérőiket. A rzeszówi Szent Hedvig Királynő Kétnyelvű Gimnázium diákjai a két település 20 éves testvérvárosi jubileuma alkalmából látogattak Nyíregyházára.

 

Testvérvárosi együttműködés

 

A Bem József Általános Iskola 2014-től eredményes testvériskolai kapcsolatot ápol a lengyelországi gimnáziummal. Az együttműködés nemcsak a két nemzet kultúráját és történelmét segít megismerni egymással, de az érintett városokat is. Tavaly az intézmény „Lengyel-magyar két jó barát” elnevezéssel szervezett vetélkedőt, amelyre a lengyel testvériskola diákjai akkor is hivatalosak voltak – emelte ki dr. Baloghné Mester Éva, a Bem József Általános Iskola vezetője. A mostani találkozón azonban a sportversenyekre helyezték a hangsúlyt.

 

 További képekért kattintson a fotóra!

A fiatalok bár még csak egy napot töltöttek a megyeszékhelyen, de már pozitív élményekről számoltak be. Maya, a gimnázium egyik tanulója szerint Nyíregyháza igazán szép város, ahol fiatal és idős talál magának kikapcsolódási lehetőséget. Arra a kérdésre pedig, hogy milyenek a magyar emberek, Justyna mosolyogva csak ennyit válaszolt: „Szerintem jó emberek, igazán szimpatikusak.”

 

Állatpark, múzeumfalu, élményfürdő

 

A 38 fős, diákokból és tanárokból álló delegáció a diákkapcsolatok ápolása mellett itt tartózkodása alatt megtekinti Nyíregyháza főbb nevezetességeit, ellátogat az állatparkba, a Sóstói Múzeumfaluba és az Aquarius Élményfürdőbe is.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)