Lengyel delegáció a területvédelmi ezred parancsnokságán Nyíregyházán
Lengyel delegáció a területvédelmi ezred parancsnokságán Nyíregyházán

A lengyel 11. Területvédelmi Dandár 111. Zászlóaljának négytagú delegációja tett látogatást október 2-3-án az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrednél. Goc Maciej alezredest Polyák András ezredes, az alakulat parancsnoka, valamint Tóth László alezredes, az 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka fogadta a területvédelmi ezred parancsnokságán, Nyíregyházán.

A látogatás első napján Polyák András ezredes ismertette a lengyel vendégeknek a területvédelmi ezred felépítését és feladatrendszerét, az önkéntes tartalékos rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokat. Ezt követően a delegáció tagjai megtekintették a nyíregyházi laktanyát, ahol statikus bemutató mellett a rendszeresített és rendelkezésre álló gépjármű-technikai eszközöket is megtekinthették a látogatók.

A nap további részében a magyar és lengyel területvédelmi zászlóaljak századparancsnokai előadások keretében osztották meg alegységeik működésével és a kiképzési rendszereikkel kapcsolatos tapasztalataikat.

A látogatás másnap a békéscsabai „Sárgarigók vonulása 2021” járőrversenyen folyatódott, amelyen a krakkói 11. Területvédelmi Dandár 111. Könnyű Lövész Zászlóaljának csapata is részt vett. A területvédelmi ezred 101. Területvédelmi Zászlóalj által szervezett versenyen tereptani ismeretekből, harctéri elsősegélynyújtásból, gyakorló kézigránátdobásból, harcászatból és területvédelmi ismeretekből, fegyverismeretből, akadálypálya és lövészeti feladatokból adtak számot felkészültségükről a résztvevők. A megmérettetés a lengyel csapat győzelmével zárult.

A látogatás mérföldkő volt a területvédelmi ezred életében, hiszen első alkalommal került sor külföldi katonák látogatására, így a lengyel-magyar kapcsolatfelvétellel megteremtődött annak a lehetősége, hogy a két nemzet területvédelmi erői jobban megismerhessék egymást, tapasztalataik kölcsönös megosztása pedig hozzájárul a területvédelmi rendszer működésének fejlesztéséhez.

honvedelem.hu