Lengyel cserediákok látogattak Nyíregyházára

 Lengyel fiatalok tettek a városházán látogatást. A diákok a Bem József Általános Iskola rzeszówi testvériskolájából érkeztek Nyíregyházára egy csereprogram keretében. Dr. Baloghné Mester Éva, a Bem József Általános Iskola intézményvezetője elmondta, 2014 óta tart a rzeszówi 9. számú Szent Hedvig Gimnáziummal a kapcsolatuk. Akik most eljöttek hozzájuk, ők a magyar iskolarendszerben 7-8. osztályosoknak felelnek meg.

 

Kultúrák közötti kapcsolat

 

A gyerekek angolul beszélgetnek egymással, így a nyelvtanulás szempontjából mindenképp előnyös a csereprogram, ám Agnieszka Mnich, a lengyel iskola tanára úgy véli, egymás kultúrájának, hagyományainak, gasztronómiájának a megismerésében is sokat segít.

 

Több mint levelezés

 

A fiatalok az interneten folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot, és évente két alkalommal a személyes találkozásra is lehetőségük nyílik. Ősszel a bemes tanulók jártak kint Rzeszówban, most pedig a lengyel diákok viszonozták a látogatást.

További képekért kattintson a fotóra!

Szaszala Eszter úgy fogalmazott, a lengyel-magyar barátság fennmaradásának őrzése is sokat jelent számukra, ám egymás között is szoros kötelékek alakultak már ki.

 

A jövőre gondolva

 

A lengyel iskolával való együttműködés azért is különösen fontos, mert Nyíregyháza és Rzeszów 1966 óta testvérvárosok. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kiemelte, remélhetőleg ez a kapcsolat nem szakad meg, és mivel a fiatalok a jövő, arra is gondolni kell, hogy a testvárvárosi kapcsolatokat, tíz, húsz, harminc év múlva hogyan viszik tovább, hogy azok az értékek, amik most megvannak, azok meg is maradjanak, és ha lehet, még növekedjenek is.

 

Ismerkedés a várossal

 

A lengyel tanulók a három napos látogatásuk során a közös iskolai programok mellett felkeresték a Sóstói Állatparkot és az élményfürdőt, valamint Nyíregyháza nevezetességeivel is megismerkedtek.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Trifonov Éva)