Lehullt a lepel a titokról! Kiderült, hogy mit rejtenek a Múzeum ódon épületének falai!
Fotók: Trifonov Éva

A Kulturális Örökség Napjai a Sóstói Múzeumfalu mellett a Jósa András Múzeumot is érintette, ahol az eseménysorozatnak köszönhetően ma az érdeklődők bepillanthatnak még oda is, ahová egyébként csak a múzeum dolgozói léphetnek be.


A Jósa András Múzeum impozáns épülete Maróthy Kálmán tervei alapján, 1925-ben épült. Hajdan a Pénzügyigazgatóságnak, majd a Megyei Tanácsnak adott otthont, a ’70-es években költözött be oda a Jósa András Múzeum. Aki kíváncsi arra, hogy mit rejtenek a Múzeum ódon épületnek falai, azok ma 17 óráig bepillanthatnak még oda is, ahová egyébként csak a múzeum dolgozói léphetnek be. 

A tervezett épülettúra során megismerkedhetnek azokkal az épületrészekkel, melyek mellett akár mindennap elsétálhatnak az arra járók. A Múzeum dolgozói olyan történeteket tárnak a látogatók elé, amelyeket csak ritkán emlegetnek.

Az épület pincéjében is barangolhatnak, ahol az ávósok bírták szóra az államérdekkel szembeszegülőket. A séta során bepillanthatnak  Jósa András rendelőjébe, s egy hajdani ásatására, valamint láthatnak olyan műtárgyakat is, amelyek nagy jelentőséggel bírnak az épület történetében.

Kapcsolódó galéria

Kulturális Örökség Napja a Jósa András Múzeumban