Lehoczky Tivadar nyomában

Lehoczky Tivadar készítette a történelmi Bereg vármegye első monográfiáját. Történészként, néprajzosként, helytörténészként, művészettörténészként, műemlékesként és régészként sokat tett a vármegyéért. Több monográfiát, számtalan tudományos cikket hagyott az utókorra, amelyeket országos és helyi lapokban publikált. Lehoczky Tivadar tárgyi hagyatéka főleg a munkácsi és az ungvári múzeumban található meg. A Jósa András Múzeum dolgozói munkakapcsolatban állnak ezekkel a régi emlékeket őrző intézményekkel, így jutottak az anyagokhoz.

 

Lehoczky és követői

 

Pintye Gábor, a Jósa András Múzeum régésze azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a bemutatott anyag nagy része határon túlról való. A tárlat látnivalóját úgy bővítették, hogy Lehoczky Tivadar beregi kutatásain elindulva, az utána következő kutatók munkásságát is vázlatosan szemléltetik.

A tárlaton az érdeklődők megismerkedhetnek többek között Csallány Dezső, Istvánovits Eszter, Németh Péter, Szekér György munkásságával. A kiállítás 2016. január 31-éig tekinthető meg a Jósa András Múzeumban.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)