Legyőzni saját magukat
Halmozottan sérült, autista tanulóknak és szüleiknek, nevelőiknek rendeztek megyei sporttalálkozót Nyíregyházán. Az eseményen a sport mellett az integráció fontossága is szóba került, az elmúlt időszakban ugyanis több olyan esemény is volt, ahol épek és fogyatékkal élők együtt vettek részt.

 Einstein, Darwin, Newton, Beethoven, Mozart az élet más-más területein jeleskedtek, egy dolog azonban közös bennük, mindegyikük az autizmus egy formájában, Asperger-szindrómában szenvedett. Az autizmus az agyi működés súlyos, az alapvető fejlődési területeket érintő zavara, mely egész életen át fennmarad, és jelentős nehézségeket okoz a kommunikáció, a szociális viselkedés, a rugalmas gondolkodás és a képzelet terén. Minden tízezer csecsemőből 2-3-at diagnosztizálnak autizmussal. Nyíregyházán az autisták mellett halmozottan sérült fiataloknak illetve hozzátartozóiknak rendeztek megyei sporttalálkozót.

- Általában a fogyatékosok sportjával kapcsolatban az él a köztudatban, hogy a részvétel a fontos. Pedig ha csak egy valakit, saját magukat legyőzik ezek a fiatalok, már nyertesek. Ha jobbak lesznek mint egy évvel ezelőtt, vagy a legutóbbi versenyen, már megérte - mondta Pavlics Tamás a Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetségének gazdasági igazgatója.

A találkozón a közös bemelegítés után több sportágban mérhették össze tudásukat a fiatalok. A sport ideális a fogyatékkal élők integrációja szempontjából is, hiszen egy közös tevékenység. A FODISZ éppen ezért támogat olyan eseményeket, ahol épek és fogyatékkal élők közösen vesznek részt. A tapasztalatok azt mutatják, 10-15 perc után eltűnnek a különbségek, és a közös mozgás öröme oldja a gyerekeket, akik így együtt sportolhatnak.

Dankó László