Legyen Ön is restaurátor!
Egyik nap bronzkori kerámiákat, máskor több száz éves pénzérméket, gyakran pedig nem is olyan rég használt mázas cserepeket újítanak fel a nyíregyházi Jósa András Múzeum restaurátorai. Ma délelőtt a Restaurátorok Napja alkalmából műhelyük titkait is megmutatták a látogatóknak. A múzeumban emellett előadásokat tartottak és a pályaválasztás előtt álló diákokkal is megismertették a szakma szépségét.

 

Egy olyan szénrajz-karton restaurálást mutatott be a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, amely Lotz Károly alkotása. Izgalmas és fáradságos munkával mentették meg a képet, szakemberek és egyetemi hallgatók közös erőfeszítésével. Bár azt gondolnánk, hogy a papír sérülékeny anyag, a szakemberek azt mondják, megfelelő körülmények között, hosszú ideig fennmarad. – Amikor probléma van, az két dologból adódhat, vagy nem jó anyagokból, nem jó eljárással csinálták, vagy pedig olyan hatások érték, például megpenészedett, vagy megrágta a rovar, ami miatt már problematikus a megőrzése. Sokféle módszer létezik, alapvetően azt mondhatjuk, hogy kémiailag és fizikailag stabilizálni próbáljuk a papírt, tehát például a savakat megpróbáljuk kioldani belőle, semlegesíteni benne és megkasírozzuk, kiegészítjük, megragasztjuk – fogalmazott dr. Orosz Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum papír-bőr restaurátora.


Kulisszatitkok is kiderültek


Dolgoztak a restaurátorok a Jósa András Múzeum műhelyében is. A mai napon szinte már ősi, ruhákat díszítő kerámiákat tisztogattak és egy középkori papírt újítottak fel. Aprólékos, nagy türelmet igénylő munkájukat ma megtekinthették a látogatók is.  – Mindenféle technikát meg lehet tekinteni, hogy mit hogyan restaurálunk, vannak az ásatásokon előkerült leletanyagoktól kezdve, az esetleg néprajzi, vagy iparművészeti tárgyakon keresztül, mindenfelé műtárgyak is, melyeknek a restaurálásának a folyamatát meg tudjuk mutatni – tette hozzá Havasi Dóra, a Jósa András Múzeum ötvös és fémrestaurátora.

 

A Restaurátorok Napján nemcsak a szakma iránt érdeklődőket fogadták, hanem olyan fiatalokat is csalogattak, akik pályaválasztás előtt állnak. Az volt a céljuk ezzel, hogy minél több fiatal érdeklődését felkeltsék a szakmájuk iránt.

 

Z. Pintye Zsolt