LEGO... Ami a kulisszák mögött van

A cég növekvő termelési igényeit összesen négy gyár igyekszik kielégíteni a világban. A Dániában található központ mellett Csehországban, Mexikóban és Magyarországon folyik az építőelemek gyártása és most épül Kínában az ötödik gyár.

60 MILLIÁRDOS BERUHÁZÁS

A LEGO Csoport 1992 óta van jelen a magyar piacon, a nyíregyházi székhelyű LEGO Manu­facturing Kft. 2008 óta működött a Nyíregyházi Ipari Parkban, 2013-ban pedig Nyíregyháza határában egy 60 milliárd forintos új saját üzem építéséhez kezdtek, amit tavaly tavasszal adtak át. Az épület teljes területe 122 ezer négyzetméteres, több mint háromszor akkora, mint a régi gyár és 1700 dolgozója van.
Sokan tudják, hogy Nyíregyházán működik a LEGO Csoport egyik gyára, azzal azonban talán kevesen vannak tisztában, hogy az egészen kicsiknek készülő LEGO DUPLO játékokat kizárólag városunkban állítják elő.  Az itteni gyárban történik minden munkafolyamat a fröccsöntéstől kezdve az összeszerelésen és a dekoráláson át a csomagolásig, hogy a nap végére több mint 5 millió elem gördüljön le a szalagokról. A gyárat gyermek- és egyéb vendégcsoportok biztonságosan látogathatják. Jelenleg a vendégek szinte a teljes gyártási-csomagolási folyamatot megtekinthetik. A látogatói folyosó a közlekedési főtengely első emeletére került, melyről nyíló látogatóteraszokról megnézhetik a fröccsöntés folyamatát, a kézi raktárakat, a csomagolást és a szállítmányozást is.

AKÁR ÚJABB GYÁR IS FELÉPÜLHETNE

Siket Lóránt, a LEGO Manufacturing Kft. kommunikációs konzultánsa elmondta, a gyárnak elnyújtott alaprajza van. Ennek az az oka, hogy a tervezés során arra is gondoltak, hogyha a távoli jövőben majd további bővítésre lenne szükség, akkor ez kompromisszumok nélkül megtehető legyen, így aztán ahogyan egy LEGO-házikót mindig tovább lehet építeni, ezt a gyárat is akár elemenként lehet még bővíteni, az egyes csarnokokat lehet tükrözni, és még egyszer felépíteni a jelenlegi csarnok mellé. A korábbi gyárhoz képest nagy változás, hogy eddig csak Duplo késztermék készült a nyíregyházi gyárban, tavaly óta már LEGO-dobozokat is készítenek, és pár új termékcsaládba tartozó termékkel is bővült a paletta.
– Nagy figyelmet fordítottunk már a gyár tervezésénél arra, hogy ez a lehető legzöldebb lehessen – folytatta az ismertetést Siket Lóránt.
– Fontos célunk, hogy azt a környezeti hatást, amit mi az ipari tevékenységünkkel kifejtünk, a lehető legnagyobb mértékben tudjuk egyensúlyozni. Több ezer fát ültettünk, illetve van egy egyedülálló 26 hektáros élőhely-megőrzési projektünk is, de ezen kívül magában az épületekben is vannak olyan megoldások, amelyek nem feltétlenül evidensek egy ilyen ipari létesítménynél. Például az összes, 122 ezer négyzetméternyi tetőnkön esővizet gyűjtünk, amit aztán öntözésre, tűzivíz tározók feltöltésére, illetve egyes helyeken vécék öblítésére használunk.

[REKLAM]

A vállalat 2013-ban 11 százalékkal növelte eladásait, 2014-ben pedig 15 százalékkal. Jelenleg teljes mértékben kihasználja kapacitását a nyíregyházi LEGO gyár, de ha a jövőben szükségessé válik, akkor az épület mellé akár még egy ilyen gyárat fel tudnak építeni majd.

ÍGY KEZDŐDIK A LEGO-KOCKÁK ÉLETE...

Négy fő fázisa van a gyártásnak:

1. A LEGO termékek élete úgy kezdődik, hogy elkészülnek maguk a műanyag kockák. Napi szinten több mint 50 millió elemet gyártunk a nyíregyházi gyárban, ennek egy részét itt csomagoljuk, a továbbiak pedig más LEGO gyárakban válnak késztermékké.
2. Következő fázis, az elemek megfestése. Például a Duplo figuráknak a fejére fel kell rajzolni a szemet, szájat és az arcvonásokat, majd az összeszerelő üzembe kerülnek, ahol összeáll a késztermék.
3. A harmadik fázis a csomagolás, az egységcsomagok itt készülnek el, amelyek már jól ismertek a dobozokból.
4. A negyedik végső fázis pedig a késztermék csomagolása, ahol már gyűjtőkartonba kerülnek a kész játékok – tájékoztatott minket Siket Lóránt.

Bruszel Dóra