Légi úton, illegálisan érkeztek migránsok Magyarországra – Kállósemjénnél fogták el őket

 

Január 15-én 19 óra körül egy szabadnapos rendőr riasztotta szolgálatban lévő kollégáit azzal, hogy kállósemjéni háza fölött egy alacsonyan szálló kisrepülőt észlelt. Tóth János főtörzsőrmester elmondta:

Nagy zajra lettem figyelmes. Kinéztem és egy alacsonyan szálló repülőgépet láttam, ami feltehetően landoláshoz készült, mivel nagyon alacsonyan szállt. Egy fél percre rá már nem is hallottam a repülőnek a zaját. A történteket jelentettem a parancsnokomnak és értesítettem a szolgálatban lévő kollégáimat, akikkel együtt, közösen kiérkeztünk a helyszínre és sikerült eredményesen felkutatnunk a repülőgépet.

A helyszínre irányított rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető szolgálati kutyákkal és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek a mezőgazdasági területen, ellenőrizték a környező útvonalakat és közlekedési eszközöket – mondta Dr. Fedor Rita, az MRFK szóvivője.

Hozzátette:

Kállósemjén belterületén egy templomkertben, feltehetően a repülőgéppel érkezett 8 vietnámi állampolgárt, valamint egy helyközi járatú autóbuszon további 3, magát afgán állampolgárnak valló külföldi férfit sikerült elfogni. A repülőgép feltehetően keleti irányból lépett be illegálisan Magyarország légterébe. Az ukrán lajstromozású repülőgép személyzetét, pilótáját a helyszínen nem sikerült elfogni, továbbra is nagy erőkkel keressük őket.

A külföldi állampolgárokat idegenrendészeti eljárás keretében kihallgatták, majd őrizetbe vették őket. Az ügyben embercsempészés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a rendőrség. Az An-2-es, ukrán lajstromozású repülőgépet a kállósemjéni mezőgazdasági területről elszállítják majd a nyíregyházi repülőtőrre, ott rendőrségi bűnjelként tárolják majd.


Dér Vivien

Fotók: police.hu