Légi parlagfű felderítés

A Megyei Kormányhivatal illetékes osztályai légi úton, rendőrségi helikopter segítségével térképezik fel a parlagfűvel fertőzött területeket. Bemérik, a koordinátákat jegyzőkönyvezik, majd elindítják az eljárást. A bejegyzett területek nagyságától függően 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.


Július utolsó napjaiban a Megyei Kormányhivatal illetékes osztályai elkezdték a légi felderítést. A rendőrségi helikopterrel azokat a területeket figyelik meg, ahol a parlagfüvet még nem irtották ki. A gazdálkodóknak kötelességük a saját területeiken megfékezni a gyom terjedését. Ha ennek nem tesznek eleget, a terület nagyságától függően súlyos pénzbírságot szabhatnak ki.

- A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal ebben az évben is helikopteres felvételezéssel próbálja megállapítani a megye fertőzött területeit. Nyilván a fő célpont a parlagfű felderítése. Úgy gondolom, ez egy fontos dolog, hiszen most indul az allergia szezon és nyilván igyekszünk az allergiásoknak egyébként ezzel is kedvezni. Másrészt pedig olyan feladatokat lát el a Kormányhivatal, ami miatt megkerülhetetlen az, hogy precíz adatok álljanak a rendelkezésre GPS koordinátával, másrészt pedig a jegyzőkönyv számára elengedhetetlen a fényképfelvételekkel - mondta dr. Polgári András, a Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

További képekért kattintson a fotóra!

2000-ben kezdődött Magyarországon a hatósági eljárás a parlagfű irtásával kapcsolatban. A helikopterrel hatékonyabban tudják megtalálni a fertőzött helyeket. A megye teljes területét vizsgálják egy útvonalterv alapján.

- Most augusztus tizedike környékén várható a nagy pollen felszabadulás, a pollen terhelés. Most a helikopterrel végezzük a felderítést a megye teljes területén. Több éves tapasztalatunk van, nagyon olcsón meg lehet ezt oldani, illetve hatékonyan, mert fentről nagyon jól lehet látni azokat a foltokat, amelyek parlagfűvel fertőzöttek - mondta Sipos Tibor, a Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Főosztályának osztályvezetője.

A nem megfelelően irtott helyeken felszólítják a tulajdonost és elindítják az eljárást. A Kormányhivatal illetékes osztályai kérik a gazdálkodókat, hogy ne mulasszák el, illetve ne halasszák el a területek művelését. A hatóság 15 ezer és 5 millió forint közötti büntetést is kiszabhat.

(Fotó: Szarka Lajos)