LED – Minden nyíregyházi ingyen juthat hozzá a fényforráshoz
Fotó: Szarka Lajos

Minden nyíregyházi ingyen LED fényforráshoz juthat, mellyel csökkent a villanyszámlán, valamint jelentősen kevesebb hulladékot termel. Ez az Energia Hivatal által elfogadott ingyenes lakossági LED-csereprogram Nyíregyháza önkormányzata és a CYEB jóvoltából, melyről szerdán tartottak sajtótájékoztatót a Városházán.  A kormány 2020-ban szavazta meg az EKR-törvényt, mely azt tartalmazza, hogy minden energiakereskedő cég – mint a CYEB – kötelezett arra, hogy energiahatékonysági megmozdulást kezdeményezzen. A program teljes mértékben a lakosságot támogatja, de regisztrációhoz kötött, melynek határideje augusztus 15.

Ingyen LED izzóhoz jutnak hozzá azok a nyíregyházi lakosok, akik regisztrálnak a CYEB ledcsere programjára. Az adatok kitöltése után a rendszer az éves áramfogyasztás, az izzók száma és használati ideje alapján kiszámolja, hogy egy adott háztartás hány ingyenes LED-re jogosult. Ezek maximális száma háztartásonként 65 db, de minden regisztrált nyíregyházi lakos kaphat. Ezen fényforrások használata jelentősen csökkenti a villanyszámlát.

„Minden kedves regisztráló a villanyszámlája mértéke szerint ingyen kap LED izzókat. Ezek bolti értéke kb. 2000 forint. Azon kívül, hogy ez ingyenes, a háztartásában is nagy megtakarítást ér el: ezek 90%-kal kevesebbet fogyasztanak, mint az eddigi világítóeszközök, 90%-os megtakarítást érhetünk el a villanyszámlában” – mondta Meixner István, a CYEB Kiemelt Ügyfélkapcsolatok igazgatója.

Nemcsak takarékos, de környezettudatos megoldás is

A kedvező villanyszámla mellett a LED-ek nagy előnye, hogy akár 10 éves élettartamuknak köszönhetően használójuk sokkal kevesebb hulladékot termel.

„Nyíregyháza esetében úgy vélem, hogy a regisztrálók sokan lehetnek. Több száz tonnától menthetjük meg a várost káros anyag tekintetében. Remélem, hogy Nyíregyháza eléri a Zöld Bajnok címet, amikor is a lakosság jelentős része regisztrál. Ezáltal minden városlakó, minden átvett izzója után 5 forintot ad általunk egy oktatási intézménynek, melyet kijelöl a város” – tette hozzá Meixner István.

Fontos a zöld gondolkodásmód

Az önkormányzat jelentős részt vállal a CYEB küldetésében. Vállalta a program meghirdetését, valamint az izzók csomagolását, rendszerezését, átadását. A sajtótájékoztatón a polgármester kiemelte: a városvezetés számára nagyon fontos, hogy segítsék a nyíregyháziakat a kedvezőtlen energiahelyzetben, emellett törekednek a zöld megoldások bevezetésére, támogatására.

„Sokan nem tudják – még a zöldek sem –, hogy a legnagyobb energiamegtakarítást az önkormányzati intézmények energetikai felújítása hozta, mely fűtésre és világításra vonatkozott. Ezt már amikor lehetett, bővítettük a napelemekkel. A közlekedés a másik kérdés. Amikor a gázüzemű buszok üzembe álltak, a flotta fele kicserélődött, a másik fele modernebb lett. Engem is meglepett, hogy mekkora mértékű levegőszennyezés szűnt meg” – mondta el dr. Kovács Ferenc polgármester.

REGISZTRÁCIÓ

A programhoz való csatlakozás teljes mértékben ingyenes és egyszerű. A ledcsere.hu oldalon a jelentkezés gombra kattintva néhány perc alatt regisztrálhat bárki, akinek a nevén van villanyszámla. A jelentkezéseket a CYEB munkatársai ellenőrzik, így ez igénybe vehet néhány munkanapot. A regisztráció akkor válik véglegessé, ha a visszaigazoló e-mailben található linkkel a regisztrációs szándékot megerősítjük. Fontos, hogy átvételi helyként Nyíregyháza legyen bejelölve! A jelentkezési határidő: 2023. augusztus 15.

Kapcsolódó galéria

Lakossági ingyenes LED-csereprogram - sajtótájékoztató