Biztonságban szabadtéri rendezvényeken is
Kiemelt kép: illusztráció

Egyre több a szabadtéri rendezvény, azonban nemcsak a szervezőknek, a résztvevőknek is érdemes felkészültnek lenniük, hiszen bármikor lecsaphat egy-egy jelentősebb vihar.

Június 23-án erőteljes vihar tépázta meg Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét is. Péntek estétől szombat reggelig közel 40 tűzoltói beavatkozás volt a vihar után, elsősorban kidőlt, sérült fák miatt kaptak jelzést a tűzoltók. De sokan csupán szombat reggel vették észre a károkat, így a kárfelszámolások másnap is tartottak, akkor még mintegy harminc bejelentés érkezett viharkárokról. 

A szélsőséges időjárási körülmények, egy nagyobb vihar egy-egy rendezvény kimenetelét is befolyásolhatják.

A szabadtéri rendezvények és fesztiválok megrendezése komoly előkészületeket igényel a szervezőktől és a hatóságoktól egyaránt. A katasztrófavédelem hatósági szakemberei nemcsak ellenőrzik a rendezvényeket, hanem már a tervezési szakaszba is bekapcsolódnak azért, hogy a fesztiválozók a lehető legnagyobb biztonságban szórakozhassanak. 

A katasztrófavédelem és a rendezvények, fesztiválok szervezői folyamatos kapcsolatban vannak. Ha az időjárás indokolttá teszi, akár le is állíthatják a rendezvényt. 

Néhány egyszerű szabály betartásával mindenki biztonságban szórakozhat
  • Senki ne meneküljön vihar idején fa alá! Ott nemcsak a villámcsapástól kell tartani, hanem attól is, hogy a szélben kidőlhet a fa, vagy ágak törhetnek le. 
  • A színpadokon ugyan van villámhárító és tűzoltó készülék, ám erős szél esetén balesetveszélyes lehet a felépített technika, ezért a színpad közelébe se tanácsos menekülni. 
  • Ha van rá lehetőség, stabil épületben keressünk menedéket, amennyiben sikerül eljutni a kocsinkig, ne fa alatt várjuk meg a vihar végét, s ne érjünk a fémrészekhez. 
  • A sátor bizonyos esetekben menedék lehet, de csak akkor, ha megfelelően van rögzítve és nem olyan helyen áll, ahol fa dőlhet, vagy faágak eshetnek rá. 
  • Nem szabad a kiáramló tömeggel szemben haladni, a tömeg szélén haladva próbáljunk meg kiválni belőle. 
  • A telefonunk legyen feltöltve, baj esetén hívjunk segítséget a 112-es segélyhívó számon, a kiérkező tűzoltók, mentők munkáját pedig ne akadályozzuk.

Forrás: Katasztrófavédelem