LED-csereprogram – Meghosszabbították a regisztráció határidejét

Meghosszabbították a regisztráció határidejét az önkormányzat és a CYEB által hirdetett ingyenes lakossági LED-csereprogramra. Szeptember 15-ig a ledcsere.hu oldalon jelentkezhet, aki csökkentene a villanyszámláján, vagy környezetvédelmi megfontolásból választaná a LED fényforrást. Utánajártunk, hogy miként tudják a regisztráció folyamatát felgyorsítani!

Számos előnnyel jár, ha valaki LED-del világít otthonában. Jó választás egyrészt a környezettudatosság szempontjából, ugyanis a fényforrás élettartama akár 10 év is lehet, jelentősen lecsökkentve így a hulladékképződést és a károsanyag-kibocsátást. Másrészt a pénztárcánkat is óvhatjuk, mivel a hagyományos izzókhoz képest ugyanakkora megvilágítás eléréséhez egy LED-nek akár 80–85 százalékkal kevesebb energia is elég. A lakossági LED-csereprogram ezeket az előnyöket teszi elérhetővé ingyen a nyíregyháziak számára, akik regisztrálnak. Az önkormányzat támogatja és szorgalmazza azokat a megoldásokat, melyekkel városunk még inkább energia- és környezettudatosabbá válhat.

„Mindenkinek megadatott ez a lehetőség, úgyhogy ez által a város is gazdagodik kétféleképpen: egyrészt az energiaköltség megtakarításában, másrészt abban, hogy a város levegőszennyezettsége lényegesen csökken ez által is, még zöldebb lesz Nyíregyháza” – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

Hogyan regisztráljon?

A regisztrációt akár pár perc alatt el lehet végezni a ledcsere.hu oldalon, ahol számos információ található a programról, valamint a fényforrásról. Elérhető egy kalkulátor is, mellyel ki lehet számolni, hogy milyen megtakarításra lehet számítani a cserét követően. A regisztrációs felület első oldalán meg kell adnunk a nevet, illetve az e-mail-címet, telefonszámot. A második oldalon szükséges megadni az otthonunkban használt izzók foglalatát, számát, fogyasztását, illetve napi használatát. A következő oldalon kell feltölteni a személyigazolványt, lakcímkártyát, valamint a villanyszámlát, így érdemes azokat előkészíteni még a regisztráció megkezdése előtt. Az utolsó oldalon fontos, hogy átvételi helyként Nyíregyháza legyen megjelölve.

Legyen Nyíregyháza „Zöld Bajnok”!

A programnak nagy jelentősége van környezettudatossági szempontokból.

„Ezek a szempontok, hogy a károsanyag-kibocsátást mennyire tudjuk mérsékelni. Nyíregyháza esetében úgy vélem, hogy a regisztrálók sokan lehetnek. Több száz tonnától menthetjük meg a várost káros anyag tekintetében. Remélem, hogy Nyíregyháza eléri a Zöld Bajnok címet, amikor is a lakosság jelentős része regisztrál. Ezáltal minden városlakó, minden átvett izzója után 5 forintot ad általunk egy oktatási intézménynek, melyet kijelöl a város” – mondta el Meixner István, a CYEB Kiemelt Ügyfélkapcsolatok igazgatója.

Az országban eddig 400 településen lefutott a program, ahol több mint 1 300 000 darab izzót osztottak ki. Nyíregyháza esetében minden regisztráló kaphat LED-et, a rendszer az éves áramfogyasztás, az izzók száma és használati ideje alapján kiszámolja, hogy egy adott háztartás mennyi ingyenes fényforrásra jogosult. Ezek maximális száma háztartásonként 65 db.