Lázár János: A kormány jó szövetségese Nyíregyházának
Nyíregyházán tárgyalt Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter dr. Kovács Ferenc polgármesterrel tekintette át a kormányzat által finanszírozott Modern Városok Program egyes elemeit, megvalósulási folyamatait. A tárcavezető a Nyíregyházi Televíziónak azt nyilatkozta: a város továbbra is számíthat a kormányzatra, mint jó szövetségesre, és minden törekvést támogatni fognak.

Orbán Viktor miniszterelnök személyes megbízásából érkezett a Polgármesteri Hivatalba Lázár János.

 

Kiváló előkészítés

 

A miniszter a polgármesterrel történt tárgyalása után megfogalmazta, az Önkormányzat jól menedzseli a Modern Városok Program megállapodásában szereplő elemeket, az előkészített programok minősége kiváló. Ezek közül a sóstói négycsillagos hotel megvalósítása tavasszal elkezdődhet, de küszöbön áll az Állatparkhoz köthető Pangea Ökocentrum és az Atlétikai Centrum építésének megindítása is.

További képekért kattintson a fotóra!

Ráadásul Nyíregyháza élen jár a megyei jogú városok között a közel százmilliárd forintos fejlesztéssorozat előkészítésében, mely ugyanazt célozza, mint az ország összes többi részén: megerősíteni a nagyvárosokat, melyek gazdasági centrumként komoly partnerei Budapestnek az ország fejlődésében, hozzájárulva a gazdasági növekedéshez. Nyíregyházával olyan szövetséget kötöttek, hogy – a határon túli térségeket is beleértve – ennek a magyar régiónak a központjává tegyék.

 

Jól vezetett város, fantasztikus eredményekkel

 

– A város kiváló munkát végzett, hiszen a tervek rendelkezésre állnak és a beruházások előkészítése nagyon jól halad. Hozzáteszem, hogy az elmúlt hét év itt, Nyíregyházán meghozta az eredményét, hét évvel ezelőtt közel 10 százalékos munkanélküliség volt, most 3 százalékhoz közeli. És az Önkormányzat közreműködésével közösen mintegy 4 ezer új munkahelyet tudtunk létrehozni. Ez egy fantasztikus eredmény! Nyíregyháza nagyon jól prosperál és egy jól vezetett, jól kézben tartott település. A kormány jó szívvel költi itt el az adófizetők pénzét, mert olyan helyeket tudunk támogatni, ahol van ötlet, van kezdeményezés – nyilatkozta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

 

Rögtön elkezdtük a megvalósítást

 

A megbeszélést követően dr. Kovács Ferenc azt mondta, jelentős előkészítő munka áll csak e három projekt mögött is, amit a Modern Városok Program megállapodás 2015 novemberi aláírásának másnapján elkezdtek megvalósítani, a koncepciók megalkotását pedig egy évvel még korábban. S ezzel párhuzamosan zajlanak a többi, szintén ennek a projektsorozatnak a részeként megvalósuló beruházásoknak is az előkészületei.

 

Három helyszínen nemsokára indulhat a munka

 

– Az asztalomon van annak a három beruházásnak a sok kilónyi iratanyaga, benne a jogerős építési engedélyekkel, amiről a legutóbbi kormánydöntés született. Kettőben már megindítottuk a kivitelezési közbeszerzési eljárást, a sóstói hotel és a Pangea Ökoncentrum vonatkozásában, a harmadik pedig az atlétikai centrum, melynél már csak egy kormányzati jóváhagyásra várunk. Minden elkészült annak érdekében, hogy ezek a programok időben megvalósuljanak, úgy, ahogy azt a miniszterelnök úrral kötött megállapodásban vállaltuk – összegezte dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

 

Más források is vannak

 

A Modern Városok Program, a maga nagyjából százmilliárd forintot felölelő fejlesztéssorozatával csak az egyik lehetőség a közeli esztendőkre, hiszen az Önkormányzat számos egyéb uniós, hazai és részben saját forrásból valósíthat meg nagyszabású projekteket városszerte.

Tarczy Gyula

(Fotó: Szarka Lajos)