Látványetetés a tigriscsaládnál Nyíregyházán

A fákra akasztották és a földbe rejtették a Nyíregyházi Állatpark gondozói a szibériai tigrisek kifutójában a hatalmas húsdarabokat. A szokásos etetéshez képest másképp zajlott az ebéd a sóstói kert tigriscsaládjánál. A nagymacskáknak maguknak kellett megtalálniuk az élelmet. A bárány- és csirkehúst hasonlóképpen ehették meg a ragadozók, mint ahogyan élőhelyükön táplálkoznak.

– Ők fogságban élnek, s bár hatalmas a kifutójuk, mindenképpen ingergazdagabbá szeretnénk tenni a környezetüket. Jól látszik, hogy ezt sikerült elérnünk – mondta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője. – A nagymacskákra jellemző, hogy egy idő után ellustulnak, ezzel az etetési móddal ezt szeretnénk megakadályozni. Most, itt a kifutóban, valóban zajlik az élet.

 

ÉL A TIGRISEKBEN A VADÁSZÖSZTÖN

 

A Nyíregyházi Állatpark szibériai tigrisei bámulatos ügyességgel cserkészték be a kikötözött, lelógatott finomságokat. Állatkerti körülmények között a tigrisek kevésbé aktívak, mint vadon élő társaik, de kellőképpen mozgékonyak, hatalmas energiával, erővel bíró állatok. A hattagú szibériai tigris falka legleleményesebb tagja Pamír, a nőstény, a négy kölyöktigris pedig a leghuncutabb. A tigriscsaládban négy kicsi nevelkedik, közülük kettő 2014-ben, kettő pedig tavaly született. A két kicsi, Katja és Vladim most lesznek félévesek, anyjuk most kezdi el tanítani őket a lopakodás és a rejtőzködés művészetére.

 

EGYRE KEVESEBB A SZIBÉRIAI TIGRIS

 

A szibériai tigrisek a ma élő hat tigris alfaj közül a legnagyobb termetűek. Az ivarérett hímek súlya akár a 300 kilogrammot is elérhetik. Eredeti élőhelyük Kelet-Szibéria, Korea és Mandzsúria volt, mára azonban számuk és elterjedési területük is tragikusan lecsökkent, csak az Amur és az Usszuri folyók vidékén élnek, alig 400-an. Megritkulásuk legfőbb oka a rájuk, illetve főbb táplálékállataikra, a szarvasokra és vaddisznókra irányuló orvvadászat, valamint természetes élőhelyük pusztulása.

F. A.