Látvány, élmény, szórakozás – újra Tirpák Fesztivál!
Fenséges látvány, feledhetetlen gasztronómiai és kulturális élmény, valamint nem mindennapi szórakozás. Szeptember 23-án és 24-én immáron ötödik alkalommal rendezik meg a Tirpák Fesztivált Nyíregyházán, ami idén kiegészül Pálinkanappal is. (Megjelent a Nyíregyházi Napló szeptember 22-ei számában.)

A Kossuth téren szeptember 23-án, szombaton a „szakma”, vasárnap az amatőr főzőcsapatok remekelnek, s a vendéglátás mellett össze is mérik tudásukat. S ahogyan egy három eredetvédett pálinkával rendelkező megye székhelyéhez illik, az idei Pálinkanapon minőségi gyümölcspárlatokat is mérnek majd Nyíregyháza főterén.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Trifonov Éva)

 

KÖZEL 40-FÉLE ÉTEL

 

Szombaton több mint 20 nyíregyházi étterem és hagyományőrző egyesület mutatkozik be. Mellettük pedig hét szakképző iskola is képviselteti magát, előtérbe helyezve a hagyományok ápolását. A vendégek közel 40-féle ételből válogathatnak – tájékoztatta szerkesztőségünket a szervezésből oroszlánrészt vállaló Petneházyné Bugán Magdolna, az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság igazgatója és Tóthné Medved Zsuzsa, a megyei gasztronómiai egyesület elnöke. Megkóstolhatják többek között: a tirpák cirkás paszulylevest, a vágási lestyános ökörpörköltet kölesdödöllével, a krumplis gömböcöt kukoricalángoson tálalva, a tirpák káposztás-tejfölös libaaprólékot tepertős galuskával, a kondások bablevesét, a káposztás-krumplis paszulylevest házi tejföllel, a pergelt savanyú káposztás csírásgaluskát tepertővel, a káposztás puliszkát, a törtpaszulyt, a tirpák tarhonyát, a vaddisznópörköltet, a szatmári és szabolcsi töltött káposztát, a toroskáposztát, a sztrapacskát, a töltött lángosokat, a hagymás csülköt, a marharostélyost, a lapcsánkát, a rakottburgonya-levest kolbászmorzsával, a burgereket, az erdei gombás szürkemarharagut cukkinilapcsánkával, a rzeszówi juhsajtos galuskát, a zsureket, vagy éppen a grillezett húsokat is.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Trifonov Éva)

 

Ínyencség a színpadon: Dr. alban!

 

Vasárnap, a Bogrács- és Grillbajnokságon – a szombati csapatok mellett – plusz 17 civil szervezet szakácsai sürögnek-forognak majd fakanállal a kezükben és közel 5000 adag ételt készítenek el a nap folyamán. Megkóstolható majd például nagymama füstölt csülkös bablevese, tirpák csirkeragu lángoson tálalva, lesz birsalmás, savanyú káposztás sült csirke, lecsó, birkapörkölt, csalamádé, túrós, almás, meggyes rétes, káposztás és többek között mákos kalács is. A hétvégi rendezvényen azonban nemcsak finom étkeket és eredetvédett pálinkákat kóstolhatnak az érdeklődők, hanem igazi retró party is várja majd a résztvevőket – hangsúlyozta a fesztivál sajtótájékoztatóján dr. Ulrich Attila alpolgármester, aki kiemelte, szombaton este fellép például a világhírű dr. Alban is.

 

3000 ADAG SÜTEMÉNY ÉS ÉDESSÉG

 

A két nap alatt több mint 3000 adag sütemény és édesség vár majd gazdára, melynek számos változata készül el. Lesz például tirpák tekercs, dédike csörögéje, almás-, káposztás béles, almás puffancs, almás-, káposztás-, szilvalekváros rétes, ízes fánk, csöröge, rácsos almás, kemencés kalács, mákos-diós kőttes, bobájka, hájas tészta, tökös béles, sőt még mákos tengeri is. Meg lehet majd kóstolni az országtortákat és készülnek cukormentes süteményekkel is. A Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának diákjai pedig ismét remekelnek. Megsütik a „Város Szilváslepényét”, amiből ezer adagot kínálnak majd az érdeklődő ínyenceknek vasárnap a Kossuth téren. Egyébként pedig 300 Ft-os kóstolójeggyel lehet finomságok között válogatni.