Látta már Magyarország legjobb természetfotóit?

Tündéri kisemlősök, elegáns szarvasok, akrobatikus madarak és persze eszméletlen tájképek – többek között ezeket a képeket tartotta a legjobbnak 2015-ben a Magyar Természetfotósok Szövetsége. A fotókat péntek óta láthatják a látogatók a Váci Mihály Kulturális Központban, akik sokszor teljesen belefeledkeznek a meseszép látványba.

– Csodálatosak! Egyszerűen maga a kompozíció, ahogy a részleteket nézem, egyre több minden tárul fel a szépségéből. Gyerekkorom óta érdekelnek a fotók. Én is szoktam fotózni, de nem hivatásosan és lenyűgöz – mondta Joó Mária.

A kiállításon a tavalyi év legjobb magyar természetfotói is feltűnnek, sőt a fődíjas is látható.

Dombóvári Tibor, a szakmai zsűri egyik tagja mutatta be, melyik kép kapta a fődíjat. Ezen a madarak hosszú expozícióval lettek megörökítve, és a szakértők azért tartották kiemelkedő alkotásnak, mert évtizedekkel korábban, a régi analóg technikával is el lehetett volna készíteni. A neves fotóművész ugyanakkor arról is beszélt, hogy szerinte milyen a jó természetfotó.

– Az a jó kép, ami önmagáért is beszél. Ez természetfotó, nincsenek nagyon elvont motívumok. Itt a természet mutatkozik meg olyan valójában – szerintem –, hogy egy hétköznapi ember ezt nem nagyon láthatja. Ezek a képek nagy része lesből, teleobjektívvel vagy szuper közel álcázva készültek. Ilyen látványt, ha az ember kimegy a természetbe, nem nagyon tud észrevenni – mondta Dombóvári Tibor, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja.

A gyönyörű képekből készült kiállítást ünnepélyes keretek között nyitották meg Nyíregyházán. Az önkormányzat részéről Halkóné dr. Rudolf Éva mondott beszédet, aki elismeréssel szólt a természetfotósok munkájáról. A megnyitón az is kiderült, hogy összesen 3400 fotó érkezett be tavaly a Magyar Természetfotósok Szövetsége által meghirdetett pályázatra. Nyíregyházára a legjobbakat hozták el. A lélegzetelállító képeket az érdeklődők október 26-áig tekinthetik meg a VMKK földszinti kiállítóterében és emeleti galériájában. A belépés ingyenes.

Z. Pintye Zsolt