Látta már? Így fogta a TEK azt a nyíregyházi vadászt, akinek a fegyverével lőtték le a svájci farkast!

Egy kilencéves, nyíregyházi gyerek lőhette le a Svájcból elkóborolt szürke farkast idén áprilisban Hidasnémetinél. A fiú a hivatásos vadászként dolgozó apja fegyverével végzett a védett állattal. Egy társas vadászaton vettek részt, amikor a vadász átadta a fegyvert a gyereknek, majd rábízta őt egyik vadásztársára. A két felnőttet őrizetbe vették, a nyomozási bíró pénteken dönt a letartóztatásukról.

A Terrorelhárítási Központ közreműködését kérte a rendőrség annak a nyíregyházi hivatásos vadásznak az elfogásához, akinek a fegyverével áprilisban hidasnémeti mellett kilőttek egy védett, nyomkövetővel ellátott szürke farkast. A közmédia M1 csatornájának értesülései szerint a vadász egy társas vadászaton odaadta a fegyverét 9 éves fiának, a gyereket pedig rábízta a vadászat A Hernádba dobták a nyomkövetőt

A tetemet a vadász terepjárójára tették, ahol a vadász levágta a nyakáról a nyomkövetőt és a Hernádba dobta. Az eszközt később a búvárok megtalálták. A vadász lakásán áprilisban már tartottak házkutatást a rendőrök, de akkor még nem volt elég bizonyítékuk az őrizetbe vételhez. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai elfogták azt a férfit is, akire a hivatásos vadász rábízta a gyerekét.

„A Hidasnémeti külterületén elpusztított farkas ügyében elfogott két férfit kollégáim más bűncselekmények mellett természetkárosítással, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaéléssel gyanúsították meg, majd pedig ezt követően mindkettőjüket bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat” – mondta el Kész-Varga Mónika, a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója.

A két férfi ellen kiskorú veszélyeztetése miatt is folyik eljárás. Vallomást egyikük sem tett, a gyanúsítás ellen panaszt tettek. Ezt azonban az ügyészség elutasította.

A védett szürke farkas rekordnak számító, mintegy kétezer kilométeres utat tett meg Svájcból. Kóborlását tudósok figyelték és gyűjtötték az információkat a ritka fajról. Útja Hidasnémetinél ért véget. A vadászkamara elhatárolódik a két szabolcsi vadász tettétől.

„Maximálisan elhatárolódunk bármiféle természetkárosítástól, miután a vadászat alapvetően a természetvédelmi tevékenység egyik része, eszköze. De hát áprilisban is ugyanez volt az álláspontunk, hogy elfogadhatatlan nem csak a farkas, hanem bármilyen védett vagy fokozottan védett fajnak az elpusztítása. Jog szerint egyébként még az élőhelyét sem szabad zavarni” – hangsúlyozta Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője.

Az ügyészség máris indítványt tett a bíróságon a két vadász letartóztatására. A kényszerintézkedésről pénteken dönt a Miskolci Járásbíróság.

forrás: hirado.hu