Iskolaőrség – 33 intézménybe lehet jelentkezni
forrás: police.hu

Ugrásszerűen megnőtt azon oktatási intézmények száma, melyek csatlakozni kívánnak az iskolaőrség programhoz vármegyénkben. A szabolcsi rendőr-főkapitányság a 2023/24-es tanévre 33 iskolába keres iskolaőröket, akik preventív jelleggel lesznek jelen a folyosókon. A képzés augusztus 16-tól indul.

Augusztus 16-tól a rendőrség állományába kerülhetnek az iskolaőrök, akik szolgálatra jelentkeznek a 2023/24-es tanévben. Így az előzetes képzés során a tanulmányaikat úgy folytathatják, hogy fizetést kapnak érte. 2020-ban vette kezdetét az iskolaőrség program, akkor vármegyénkben 29, tavaly további 6, idén további 33 intézmény jelezte csatlakozási szándékát.

„Alapvetően a feladat a prevenció. Egyenruhában, kényszerítőeszközökkel, de nem karhatalmi, inkább segítő jelleggel vannak az iskolákban az iskolaőreink. A szülők, a pedagógusok, diákok és az iskolavezetés között egyfajta összekötő szerepet töltenek be. Nyilván, ha észlelnek bűncselekményt, szabálysértést, akkor intézkednek. Ez egy komplex feladatrendszer, a tapasztalatok és a jelentkezők nagy száma azt mutatja, hogy sikeres a program ebben a vármegyében” – nyilatkozta dr. Kovács Attila, a SZSZBVMRFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője.

Kritériumok

Iskolaőr lehet bárki, aki magyar állampolgár, betöltötte a 18. életévét. Szükséges a cselekvőképesség, hatósági erkölcsi bizonyítvány, állandó bejelentett belföldi lakóhely.

„Középfokú végzettség szükséges, ami azt jelenti, hogy szakmunkásképző, szakiskola, OKJ-s képzettséget is elfogadunk, a 8 általános kevés, ennél magasabbnak kell lennie a végzettségnek” – emelte ki az osztályvezető.

Előnyt jelent, ha valakinek van rendészeti tanulmánya, vagy nevelési/oktatási intézményben szerzett tapasztalatot nevelőként.

A képzés augusztus 16-án indul

"Nagyon rapid program, hiszen a 2023/24-es tanévben a 33 intézmény jelentős részébe szeretnénk iskolaőröket állítani. Ezért augusztus 16-tól indul a képzés budapesti vagy miskolci helyszínnel, ez még kérdéses. De a rendőrség mindenképpen elszállítja majd a leendő őröket a képzés helyszínére, a lakhatás is biztosítva van. Augusztus 16-tól már a rendőrség állományába kerül az iskolaőr, tehát gyakorlatilag úgy hajtja végre a tanulmányait, hogy fizetést fog érte kapni” – tette hozzá dr. Kovács Attila.

Tájékozódás és jelentkezés

A programról bővebb információkat a police.hu oldalon, illetve a vármegyei rendőr-főkapitányság oldalán találhatnak az érdeklődők. Utóbbi tartalmazza a csatlakozott iskolák listáját, így látható, hogy egyesek lakóhelye környékén mely intézményekbe lehet jelentkezni iskolaőrnek. Ezeken kívül további tájékoztatásra lehetőség van telefonon keresztül, illetve a vármegyei főkapitányság épületében személyesen.