Látogatási tilalom a szociális intézményekben – Országos szintű az új intézkedés
Fotó: Illusztráció

Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében intézmény-elhagyási és -látogatási tilalmat rendelt el az országos tiszti főorvos határozatával szeptember 7-től.

Új ellátottat csak a felvétel előtt készült, 2 negatív COVID-teszt birtokában lehet felvenni. Ez az előírás nem vonatkozik a hajléktalanok éjjeli menedékhelyére. COVID-19 tüneteket mutató hajléktalan személyt pedig minden esetben egészségügyi intézménybe kell szállítani. A látogatási tilalom alól csak abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. Az intézmény-elhagyási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanok átmeneti szállására. Az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés, vagy egészségügyi ellátás miatt, vagy az intézményvezető engedélyével különösen indokolt esetben lehet elhagyni, illetve a fogyatékos személyek, a pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal hagyhatóak el.

„Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem lehet az intézményben látogatni, illetve a lakók nem hagyhatják el az intézmény területét. A kapcsolattartást az intézményünk továbbra is biztosítani fogja, erre három módszert is kidolgoztunk, amelyek tavasszal már jól beváltak. Az egyik a látogatói pontunk, ahol egy üvegfallal elválasztva tudnak találkozni. Ezt a járóképes és kerekesszékes lakóink tudják igénybe venni. A fekvő ellátottak számára sajnos nem lehetséges a látogatás. Ez alól egy kivétel van, ha valaki nagyon rossz állapotban van, szinte haldoklik, ebben az esetben az ő látogatása engedélyezett egyedileg, hogy a család el tudjon búcsúzni, egyébként a látogatás az tilos” – közölte Vári Zoltán, a Szivárvány Idősek Otthona intézményvezetője.