Látni és látszani

Ingyenesen ellenőriztetheti látását minden ősszel az, aki betér valamelyik, a Látni és látszani elnevezésű akcióhoz csatlakozott optikába. Az Országos Rendőr-főkapitányság is támogatja a kezdeményezést, amely Németországból indult ki és célja, hogy a szakemberek felhívják a közlekedésben részt vevők figyelmét arra, miért fontos az éleslátás. A kampány már évek óta ősszel kezdődik, hiszen ilyenkor megváltoznak a látási viszonyok és a közlekedőknek nem mindegy mit és hogyan látnak. A közlekedés során kiemelt szerepet kap az éleslátás, hiszen a köd, az eső, a hó és a szürkület jelentősen változtathat a látás minőségén. Különösen igaz ez a negyven éven felüliekre, hiszen attól az életkortól fogva a szem alkalmazkodóképessége fokozatosan csökken.

 

Tragédiához vezethet, ha nem lát jól valaki

 

Szűcs Péter látszerészmester kifejtette, különösen az őszi-téli időszakban nagyon fontos a látásélesség ellenőrzése és a helyes korrekció, ugyanis ilyenkor még a jól látó embereknek is 20–25 százalékkal romlik a látásuk minősége, ha rosszabb látási viszony közé kerülnek. Hozzátette, azoknak, akik nem megfelelő korrekcióval néznek, vagy nem hordanak megfelelő szemüveget, akár 50 százalékkal is visszaeshet a látás teljesítménye. A látszerészmester elmagyarázta, ez egy adott forgalmi szituációban akár tragikus kimenetelű is lehet. Ezért is fontos a Látni és látszani elnevezésű kampány, hogy mindenki, aki a forgalomban és a közlekedésben részt vesz, időről időre ellenőriztesse a látása helyességét és kérjen tanácsot a szakemberektől.

 

Éleslátás és látást segítő eszközök

 

Amennyiben a rutinvizsgálat során kiderül valamilyen probléma, a szakemberek javaslatot tesznek annak orvoslására. A látásvizsgálaton túl számos olyan lehetőséget vonultatnak fel a szakemberek a szűrésben részt vevőknek, amelyekkel kontrasztfokozó hatás érhető el. Ilyenek a speciális szűrőrétegek szemüveglencsékre, amelyek a ködben, a hóban vagy az esőben való közlekedést segítik. De léteznek olyan páramentesítő szerek is lencsékre, amelyek nagyon hasznosak lehetnek az őszi-téli időszakban.

 

Sokan érintettek

 

A magyar lakosság közel hetven százalékát érintik szemproblémák. Az egyik leggyakoribb probléma a rövidlátás, amely általában már gyerekkorban jelentkezik. Ez a lakosság mintegy ötödét érinti. Ilyenkor állandóan szemüveget kell viselni ahhoz, hogy az illető jól lásson. Idősebb korban olvasószemüvegre szorulnak az emberek, ez azért van, mert közelre nem látnak már megfelelően. Ezekre a problémákra is fény derülhet a Látni és látszani kampány keretein belül, amely október 15–december 10-éig várja a szemük egészségéért tenni akarókat. Aki részt vesz a kampányban és megvizsgálgatja látását, erről kap egy igazolókártyát, amit ha felmutat egy rendőri ellenőrzés során, akár pozitív elbírálásban is részesülhet.

M. E.

(Fotó: internet)