Látás hónapja – ingyenes szolgáltatások
Október a látás hónapja. Ismét térítésmentes látásellenőrzésben és tanácsadásban részesülhetnek azok, akik a kampányban résztvevő üzleteket keresik fel. Nyíregyházán hivatalosan négy vizsgálati pont van, de további optikák is várják ingyenes szolgáltatásokkal az érdeklődőket.


Fontos a vizsgálat

 

A Látás Hónapja a Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma közös kampánya. A szervezők, szakmájukat tisztelve szívükön viselik a magyarországi látáskultúrát és egy olyan társadalmi célú, országos összefogást hoztak létre idén is, amely keretében térítésmentes látásellenőrzésben és tanácsadásban részesülhetnek azok, akik a kampányban résztvevő üzleteket keresik fel. Az év tizedik hónapjában felhívják a lakosság figyelmét a szem egészségének megőrzésére, hiszen a látás nagyban befolyásolja az életminőséget. Az elmúlt 15 évben drámaian nőtt a rövidlátás gyakorisága. A legfontosabb a szem pihentetése. A legegyszerűbb, ha nem folyamatosan közelre, például mobiltelefonra vagy monitorra, hanem távolra fókuszálunk. Egyes kutatások szerint a sok, szabadban töltött idő csökkenti leghatékonyabban a rövidlátás kialakulásának esélyét. Azonban ősszel megváltoznak a látás- és fényviszonyok – erre is felhívja a figyelmet már egy másik kampány, a Látni és Látszani.

 

Látni és Látszani

 

Szűcs Péter látszerészmester kontrasztfokozó, speciális lencséket ajánl az őszi-téli időszakban. Hozzátette, nem mindegy, hogyan veszünk részt a közlekedésben, megfelelő-e a látásélesség vagy sem. A látásvizsgálat pedig azért is fontos, mert több betegség is kiszűrhető, többek között a magas vérnyomás és a cukorbetegség is kimutatható egy szemvizsgálattal még akkor, mielőtt a betegségnek bármilyen tünete jelentkezne. Egyes felmérések szerint a magyar lakosság közel 70 százalékát érinti valamilyen, szemmel kapcsolatos elváltozás. Sokan hordanak kontaktlencsét, de a többség még mindig a szemüveget választja.


Dér Vivien