Lassan indul a beköltözés a Kállay-kúriába, a főépületet már takarítják
Fotó: Szarka Lajos

Aki a Bessenyei téren sétál, érzékelheti, hogy a Szindbád beruházás mellett a Kállay-ház felújítása a befejezéséhez közeledik. A Kulturális Negyed egyik ékkövének főépületében már takarítanak, hogy az öt nyelven íródott, 16 ezer kötetet tartalmazó könyvtárat elkezdhessék átköltöztetni a Kállay Gyűjteményből. A program másik fele májusra készül el, amivel összességében egy különleges, modern kiállítótérrel gazdagodik Nyíregyháza. A Nyíregyházi Televízió stábját dr. Ulrich Attila kalauzolta a munkaterületen.

– Ha valaki egy évvel ezelőtt itt sétált volna, akkor a honvédség régi garázsait látta volna az egyik oldalon, hátul pedig egy olyan zöld részt, aminek a növényzete már nem volt jó, ki kellett vágni, de nyilván megújul majd a volt HEMO, azaz Szindbád felújításával.

Árkádsorral, 1200 négyzetméteren

– A parkolók környéke és a zöld gyep – aminek most készül az alapja – lesz majd a Kállaynak az udvara. Annak a Kállaynak, ami 1200 négyzetméterre fog beköltözni, s külsőleg már szépen, impozánsan néz ki. Látható, hogy visszaépítették az árkádsort, illetve az a szökőkút, ami itt volt a Kállay család idejében, ha stilizálva is, de visszaállításra került.

Modern Városok Programban, két ütemben

Dr. Ulrich Attila alpolgármester a Kállay-kúria udvarának hátsó részéből mutatja a kamerának a befejezéséhez közeledő beruházást, melynek hátterében látszik a színház és a volt HEMO, ma már Szindbád projekt kivitelezése is. A Kállay-kúria – vagy másik megnevezéseként Kállay-ház – a Modern Városok Program keretében újul meg teljesen, két ütemben.

Az udvar és a melléképület is elkészülhet májusra

Az első tulajdonképpen kész: az eredeti Kállay-ház, a korábbi miniszterelnök egykori hajlékának felújítását még az állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. menedzselte és pénzelte, és a későbbi vízbetörés nyomait is eltüntetve beköltözésre vár. A másodikra is régen megkapta már a forrást az államtól az önkormányzat, amely az udvar rendezése mellett a korábbi toldaléképület kiállítási térré való átalakítását jelenti – az is elkészülhet májusra. A főépületben már takarítanak a múzeum, a kulturális központ és a könyvtár munkatársai, előkészítve a költözést.

Európai szintű kiállítási anyag a Kállayak hagyatéka

Az alpolgármester azt mondta, a főépületben fogják a törzsgyűjtemény anyagát bemutatni, a Kállay családnak, mint az egyik legősibb nemesi családnak a történetét, az Európa-szerte híres kitüntetés gyűjteményét, a Máltai lovagrenddel való kapcsolatát. – Jövő héten megkezdődik a könyvtári résznek az átpakolása, ez 16 000 kötetet jelent, öt nyelven íródtak ezek a munkák. Ez elég nagy logisztika: nagy súly és teher is, ezen dolgoznak most a múzeumos kollégák éppen.

Június végére tervezték a megnyitót

Dr. Ulrich Attila hangsúlyozta: erre a projektre, mely a befejezés előtt áll, már régen biztosított az önkormányzat számára a forrás, minden közbeszerzés lezajlott még a veszélyhelyzetet megelőzően, a munkákra le voltak szerződve, s biztonságosak a munkavégzés körülményei. Nemrégiben még úgy tervezték: június végére, a Múzeumok Éjszakájára megnyit a Kállay Gyűjteményt is magában foglaló új kulturális centrum, most természetesen nem lehet pontosat mondani.

A Kulturális Negyed büszkesége lesz

– Egyszer csak vége van a járványnak, és utána azt remélem, hogy ebbe a gyönyörű, 1200 négyzetméteres épületegyüttesbe sokan eljönnek, és megnézik majd a Kállay család történetét, megnézik majd Nyíregyháza történetét, eljönnek a könyvtárba olvasgatni, vagy kiülnek a loggiára, és nézik a gyönyörű udvart, amit kap ez az intézmény. Méltán lesz majd szerintem az egyik büszkesége Nyíregyháza Kulturális Negyedének.

A Kállay-ház mellett épül a Szindbád...

Annak a Kulturális Negyednek, melynek egy másik újonnan születő eleme, a Szindbád is gőzerővel készül a Kállay-ház és a színház között, a Bessenyei téren. De ez már egy másik történet...

Kapcsolódó galéria

Kállay Kúria 20200415