Lámpásként világítottak a lufik az égen

Magyarországon évente több mint 10 ezer gyermek eltűnését jelentik be, s az adatok azt mutatják, hogy számuk folyamatosan emelkedik: 2010-ben 11 ezer volt az eltűnt gyermekek száma, 2015-ben viszont már majdnem 17 ezer. Közülük sok a csellengő, akik csupán egy-két napra mennek el otthonról, de a kiskorúak közül mintegy 100 ezer gyermek nyomtalanul tűnik el, s a nyomozó hatóság még egy évvel később sem tudja megmondani, hol vannak. Ha az országban bármely pillanatban megnéznénk az eltűnt gyerekek listáját, mintegy 1000 fiatalkorú adata jelenne meg. Az Ezer Lámpás Éjszakája kampány középpontjában az eltűnt gyerekek állnak. Célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét erre az aggasztó jelenségre, és segítséget nyújtsanak az eltűnt gyerekek felkutatásában.

Az Ezer Lámpás Éjszakáját első alkalommal 2011 májusában szervezték meg Budapesten. A program a nemzetközileg is bejegyzett Eltűnt Gyermekek Világnapjához kötődik. Idén már 6. alkalommal tartották meg a rendezvényt május 29-én, az ország 12 városában. Minden helyszínen jótékonysági koncertekkel, sztárfellépőkkel várták az érdeklődőket.

Nyíregyházán a Kossuth téren este 6 órától a Magidom, a Kávészünet, Fekete Dávid és a Holdviola szórakoztatta a nagyközönséget. Az Ezer Lámpás Éjszakája zárásaként a főtéren felengedték a világító lufikat.

F.A.