Lábadozó ellátás Nyíregyházán

Százszázalékos a kihasználtsága annak a Lábadozónak, amit a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázati forrásaiból működtet az Oltalom Szeretetszolgálat Éjjeli Menedékhelye. Már tavaly és az azt megelőző évben is ennek keretein belül valósították meg az ellátást. Jelenleg 1,6 millió forint áll a szervezet rendelkezésére, amelyből a valamilyen betegségen átesett otthontalanokon segítenek. A Lábadozóban 15 fő napi 24 órában gyógyulhat. Háromszor kapnak étkezést, gyógyszert és szükség esetén kötszert. A legtöbben megfázásos tünetekkel, tüdőgyulladással és végtagtöréssel fekszenek a helyiségben.

 

Szükséges ellátás

 

Szántó Tamás, az Éjjeli Menedékhely részlegvezetője arról számolt be, folyamatosan visszatérő probléma a téli időszakban, hogy nagyon sok leromlott egészségi állapotú hajléktalan keresi meg a szervezetet.

További képekért kattintson a fotóra!

A Lábadozóban szükség esetén orvos is felügyeli a betegeket, aki a súlyosabb eseteket kórházba küldi. Az ellátás november 1-jétől március 31-éig térítésmentesen vehető igénybe.

 

Éjjeli menedék

 

A Bokréta utcán a Lábadozó mellett 100, a téli időszakban maximum 130 főnek nyújtanak menedéket éjszakára. Ezt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye, magyar állampolgárságú, nagykorú otthontalanai vehetik igénybe, amennyiben rendelkeznek érvényes tüdőszűrői okmánnyal. Az átmeneti szálláson mosási, tisztálkodási és étkezési lehetőség fogadja a bajba jutottakat.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)