Kutyasuttogók márpedig vannak! Nyíregyházán is! – Interjú Potor Esztivel

Évek óta ismerem Potor Esztit. Ha rá gondolok, akkor az a kép ugrik be, ahogy farmerben és kockás ingben, mosolyogva sétáltatja társ-kutyáját, Totot a belvárosban. Szeretettel néz idősre és fiatalra, engedi, hogy kistestű Yorkie-ját megcsodálják, megsimogassák.

Eszti ugyan fiatal, de sokmindent át-, megélt már. Mondhatni, tényleg göcsörtös útja volt eddig.

Ám a közelmúltban rátalált arra, amit mindig is szeretett volna – erről és magáról is mesélt nekem:

– Olyan ember vagyok, aki állandóan 100%-on pörög, tesz, vesz, jön, megy, mosolyog, képzi magát, tervez. Nem szeretem a tétlenséget. Mondjuk most év elején kicsit leeresztettem, bevallom, de ez csak átmenet. Mindig van egy új terv, egy új ötlet, egy újabb megvalósítandó álom. Maximális állatbarát vagyok, aki imádja az életét, a családját, a barátait, a munkáját, sőt...a főnökét is.

Mivel foglalkozol?

– Tavaly márciusban a budapesti Rex Kutyaiskola vezetőjének, mesterkiképzőinek segítségével szereztem meg kutyakiképzői képesítésemet. A több lehetőség, és a karrierem beindítása miatt kerültem a fővárosba, de rendszeresen hazajárok. Főállásomat tekintve: állatorvosi asszisztens vagyok.

Egy szuper csapat tagja lettem egy  újonnan nyílt, állatorvosi rendelőben. Emellett kezdtem el a privát kutyakiképzést. Házhoz járok, és elsősorban a gazdik és kedvenceik harmonikus együttélésén igyekszem javítani.

Mikor és hogyan kezdtél el komolyabban kutyák 'okításával' foglalkozni?

– 15 évesen kezdtem kutyákkal körülvenni magam, az Állatbarát Alapítvány 50 órás közösségi szolgálatának keretein belül, majd ez kinőtte magát hosszú évekig tartó, mindennapos önkéntes tevékenységre. Sokat tanultam már ekkor is: a kutyakiképzés és az állatorvosi asszisztenskedés alapjait is elsajátíthattam a menhely területén. Ezek után sok-sok kutyás könyv elolvasása, sorozatok nézése, Toto kutyám alapos kiképzése következett. Aztán alakultak a dolgok. Tavaly tavasszal be is bizonyítottuk Totoval, hogy nem olyan fiatal, kistestű kutya is képes majdnem max pontos alapengedelmességi BH vizsgát tenni.

Mi a hobbid?

– A munkám, a kiképzés, a kutyák, a gazdik és a barátaim. Tehát jelen pillanatban az EGÉSZ ÉLETEM a hobbim, ami ugye hihetetlenül jó dolog!

Ezen felül szeretek a természetben barangolni, új helyeket felfedezni, színházba járni. Amellett, hogy sok időt töltök mások kutyáival, a saját kis szőrösömmel is szükségünk van a közös percekre, így sok időt töltök Totoval: viszem magammal dolgozni, jövünk-megyünk. Toto-nak Facebook oldala is van Toto naplója néven, ezen bárki követheti a mozgalmas életünket.

 

Szerző: Rutkai