Kútvízzel locsolták a lányokat a Múzeumfaluban

Hamisítatlan falus húsvétot tartottak a Múzeumfaluban. A Nyírség Táncegyüttes tagjai népviseletbe öltözve ropták, majd, amikor véget ért a mulatság, a legények vödröt ragadtak és jól meglocsolták a leányokat, nehogy elhervadjanak. Gólyalábasok, csepűrágók, kézművesek is várták a látogatókat húsvét hétfőjén a skanzenba. A legkisebbeket pedig vesszőkosaras körhinta is várta. A jármi kisnemesi házban hímes tojásokból nyílt kiállítás. Mészáros Józsefné több mint 350 írott, batikolt és csipkézett alkotását lehetett megtekinteni. A szakértők arról is beszéltek, hogy a tojásdíszítés az emberiség történetével egyidős és számos hiedelem fűződik hozzá.

További képekért kattintson a fotóra!

– A temetkezési szokásoknak, kultusznak is része volt a tojás. De ha arra gondolunk, hogy a különböző népek kultúrájában, kozmológiájában a világtojás vagy kozmikus tojás, mit jelentett, hogy ebből keletkezett maga a világ. A tojás sárgájából lett Ré, a napisten az egyiptomi kozmológia szerint vagy a Kalevalában is ugyanez a világtojás szerepel, akkor mutatja, hogy a tojás ősrégi szimbóluma az emberiségnek. Az izgalmas programok sok látogatót vonzottak. Volt olyan család, akik Budapestről jöttek megnézni, hogy milyen volt egy falusi húsvét egykor, ezen a vidéken.

– Szerettük volna megnézni a hagyományos húsvéti ünneplés kellékeit. Meg a kisfiúnkkal még nem voltunk, illetve kicsi volt, ezért gondoltuk, hogy megnézzük a hagyományokat – mondta el Orosz György.

A Múzeumfalu vezetése hangsúlyozta, minden olyan jeles ünnepet, hagyományt felidéznek, amelyek a népi kultúrában fontos szerepet játszottak.

– A Múzeumfalu rendezvényei között rendszeresen visszatérnek a naptári évfordulókhoz kapcsolódó szokások. Így a húsvét a pünkösd, a május elseje, az augusztus 20-a. A hagyományok felelevenítése és ébren tartása is hozzá tartozik a Múzeumfalu küldetéséhez – tette hozzá Szabó Sarolta, igazgató. Húsvéthétfőn a Múzeumfaluban mindezek mellett kézműves fogtalálkozásokat tartottak, de meg lehetett ismerkedni a református és a görögkatolikus húsvéti hagyományokkal is. Mindezek mellett délután református istentiszteletet is tartottak.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)