Kutatók éjszakája – A görögkatolikus főiskola és a múzeum is kinyitotta kapuit

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola és a Görögkatolikus Múzeum is kinyitotta kapuit a Kutatók Éjszakája alkalmából pénteken. Színes programokkal várták az érdeklődőket, akik bepillanthattak a teológiához köthető tudományos kutatások háttérmunkájába.

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett eseménysorozat, célja a tudomány és a kutatói munka népszerűsítése. A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola előadásokkal és workshopokkal készült.

„A Kutatók Éjszakájába már korábban is bekapcsolódtunk. A mostani esemény abban különleges, hogy nagy erőfeszítést tettünk arra, hogy többeket megszólítsunk, illetve kiszélesítettük a lehetőségeinket, mind a tudomány területén, mind a szórakozás és egyéb kikapcsolódási lehetőségek terén. Bejött a számításunk, sok érdeklődő jelent meg. Jól érzik magukat, és ezeken a tudományterületeken érdekes dolgokat hallhattak” – nyilatkozta Kocsis Fülöp metropolita atya.

A Kutatók Éjszakájához az Európában egyedülálló Görögkatolikus Múzeum is csatlakozott. Az előadások interaktív jellegűek voltak, ezáltal az ismeretterjesztésen túl a tudományos kutatások háttérmunkájába is bepillantást nyerhettek a résztvevők.

„A múzeum valójában egy kutatóhely is. Amit a látogató egy múzeumban lát, az a múzeumi munkának a 10 százaléka – a jéghegy csúcsa. A háttérben zajló folyamatot szerettük volna bemutatni 2 előadás keretében a látogatóknak, mely eredményeképpen egy tanító, szórakoztató, élvezetes kiállítást láthatnak” – mondta el dr. Szabó Irén, a Görögkatolikus Múzeum igazgatója.

A főiskola és a múzeum közös udvarát kinyitva tartották a „Görögbe fogadlak” nyitott udvar programot, ahol gyermekprogramok, előadások, akusztikus koncertek és gasztrosarok is várta az érdeklődőket.

A hittudományi főiskolán főként papképzés folyik, de céljuk, hogy nyissanak a keleti egyházhoz kapcsolódó tudományterületek felé – erről számolt be Kocsis Fülöp. Mint a Szent Atanáz honlapján írják, a rendezvény iránt mutatott érdeklődés felülmúlta várakozásaikat, tervezik, hogy májusban, a Múzeumok Éjszakáján is kinyitják a kapuikat.