Kurzus bábosoknak

A nemzetközi viszonylatban is híres művész három napon át oktatja nyíregyházi kollégáit a zsinóros bábok mozgatásának tudományára. A Burattino Bábszínház tagjai a kesztyűbábokat már biztonságosan mozgatják. Hétről hétre több száz gyereket kápráztatnak el történeteikkel. A marionettfigurákkal most ismerkedtek meg.

 

Szinte mindenük mozog

 

Kerekes János, a Burattino Bábszínház bábosa azt mondta, a marionett teljesen más kifejezési forma. Hozzátette, a profik ezzel a bábbal mindent el tudnak érni. A figurák szinte emberi érzések kifejezésére is alkalmasak.

További képekért kattintson a fotóra!

A bábos kifejtette, a 14–16 zsinóros báboknak a kisujjuk nem mozdul, de a csuklójukat, a könyöküket, a nyakukat, a térdüket mozgatják, ezért nagyon érdekes vezetni őket.

 

Franciaországból vagy keletről jött bábuk

 

A nagy koncentrációt igénylő bábok mozgatása nem egyszerű. Gyakorlott művészeknek is több napig tart megtanulni. A Burattino Bábszínház tagjai három napon át csak a figurák mozgatását tanulják. A Franciaországból, más nézetek szerint pedig keletről származó bábokat felülről, zsinórokkal és vezetőpálcával mozgatják a bábosok.

 

„Magasabb” bábiskola

 

Sarkadi Bence marionettművész elmondta, egyfajta testtudat szükséges a figurák mozgatásához és az a képesség, hogy az ember átadja a saját mozdulatait és gondolatait egy tárgyba. Hozzátette, ami nagyon nagy különbség a többi technikához képest, hogy itt igen nagy a távolság a báb és a játékos között és nem közvetlenül a kézből a báb testébe adják át a mozdulatokat és a gondolatokat, hanem zsinórokon keresztül. Emiatt technikailag ez egy nehezebb műfaj.

A Burattino Bábszínház játékosai a bábok mozgatását követően a figurák elkészítését is szeretnék megtanulni, hogy később a gyerekek örömére előadásokon is megmutathassák a kurzuson tanultakat.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)