Kulturális szenzáció Nyíregyházán – Január 6-ig marad a Munkácsy kiállítás

A XIX. század magyar festészetének világhírű művésze, Munkácsy Mihály kiállítása nyár elejétől tartja lázban Nyíregyházát. November végén a harmincezredik látogatót köszöntötték a Múzeumban, most december derekán pedig már a 32 ezredik nézőt fogadták. A csütörtöki bejelentés arról szólt, hogy a nagy sikerre való tekintettel egészen január 6-ig tart nyitva városunk ezidáig legsikeresebb kiállítása.

A történetről Dr. Ulrich Attila alpolgármester beszélt:

A múlt hét előtti pénteken Pákh Imre meglátogatta Nyíregyházát, valamint polgármester urat is. Megbeszélték, hogy a nagy sikerre való tekintettel itt maradhat január 6-ig az anyag, és Pákh Imre hoz egy plusz olyan képet, amely eddig nem volt látható Magyarországon, illetve Munkácsynak egyetlen olyan téli festménye, mely Pákh úr tulajdonában van. A bejelentés lényege az, hogy Munkácsy marad még egy ideig karácsonyi ajándékként a múzeum, illetve a város vezetése részéről egyfajta adventi üdvözleteként.

E rendkívüli lehetőség a nehéz anyagi körülmények között élők, és a művészbarátok ajándéka.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

Az 1882-ben festett Téli út, a szintén 1844-ben született pályatárs, Benczúr Gyula festőállványán várja a jövő heti premiert.

December 18-tól regisztráció nélkül, egységárasan 500 Ft-ért lehet megtekinteni a Munkácsy kiállítást, a többi zárva lesz. A folytatás januárban, a Jégkorszak című bemutató, amit a Természettudományi Múzeumból hozunk. Ez szintén egy nagyon érdekes, nagy népszerűségre számot tartó interaktív kiállítás.

– fogalmazott Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Felnőttek és gyerekek számára egyaránt izgalmas lesz az április végéig nyitva tartó bemutató, melyhez múzeumpedagógiai foglalkozások kapcsolódnak. A Szóra bírt csontjaink tárlat szintén a Természettudományi Múzeumból érkezik ezután, majd jön az újabb képzőművészeti attrakció, Szinyei Merse Pál festményeivel, a Múzeumok éjszakáján.

 

Matyasovszki Edit