Kulturális együttműködések

A szlovák Eperjes, a román Nagybánya, a lengyel Bielsko-Biala és Nyíregyháza kulturális szakembereinek találkozóját a szabolcsi megyeszékhely vezetői kezdeményezték, hiszen az elmúlt évek során sikeres volt az együttműködésük a turizmus területén. Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, a közös munka kibővítésének ötlete az egyik testvérvárosi találkozón fogalmazódott meg. Javasolta, hogy a jövőben pályázzanak közösen brüsszeli forrásokra. A kezdeményezés pozitív visszhangra talált, márciusra elkészül a kulturális pályázat, amellyel a közös jövőt is megalapozhatják.

 

A 150 ÉVES EURÓPAI POLGÁR

 

A négy ország négy városának kulturális szakemberei a csütörtök délutánt tanácskozással töltötték a városházán. Dr. Ulrich Attila alpolgármester arról számolt be, hogy három témában született megállapodás.

További képekért kattintson a fotóra!

A kulturális vonal címe A 150 éves európai polgár, ugyanis a nemzeti nyelvű polgárság kialakulása ennél nem régebbi itt, Közép-Európában. Ennek keretében szeretnének közös programokat szervezni, de együttműködnek majd az oktatási és az ifjúsági kérdések területén. Ezek mellett megállapodtak abban is, hogy létrehoznak egy közös internetes felületet, amelyen tudatják Európával, hogy négy ország négy városa összefogott és egy közös programot szeretnének megvalósítani a nemzeti hagyományaik erősítése érdekében.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)