Különleges vetélkedő volt a kórházban

Különböző illóolajokkal átitatott zsebkendőket kellett az egyik versenyállomáson megszagolni a Vidám Nap és Flexo Kupa résztvevőinek. Ezek után az illatnak megfelelő négyzetbe kellett a zsebkendőket elhelyezni. Molnár Attilának ez könnyen ment. Azt mondta, a kedvenc illataival találkozott, így könnyű volt felismerni őket.

Azonban nemcsak az illatokat kellett felismerni ezen a különleges vetélkedőn, a gyerekek összes érzékszervét próbára tették. Összesen mintegy negyven nyíregyházi ép és fogyatékkal élő iskolás vett részt a megmérettetésen. A szakemberek azt mondták, azért nagyon jók az ilyen rendezvények, mert a gyerekeket toleranciára, egymás elfogadására neveli.

– Az épek megláthatják, hogy a különböző sérültséggel élők is ugyanolyan teljesítményre képesek, illetve a sérültek is megláthatják, hogy ugyanúgy tudnak teljesíteni, mint ahogy az épek. Emellett az, hogy ilyen versenyeket szervezünk, minden egyes pozitív visszajelzés egy motiváció abban, hogy minél jobban tudjanak haladni a rehabilitáció útján – mondta dr. Kántor Katalin, a Gyermekrehabilitációs Osztály vezetője.

A vetélkedőt a Denevér Barlangkutató és Szabadidősport Egyesület hirdette meg. Nekik már nagy tapasztalatuk van a tájékozódási futások szervezésében, és mint kiderült, ez a speciális megmérettetés ennek a sportágnak a része.

– Egyesületünk tagjai között is van fogyatékkal élő gyermek, a tagok között is van mozgásában korlátozott gyermek, és neki is szerettünk volna tartalmas, élményekkel teli sportot biztosítani. Összeismerkedtünk az országos szövetséggel, és egy közös munkában elkezdtük ezeket a rendezvényeket megszervezni – mondta Surányi Gábor.

A rendezvényen összesen 40 nyíregyházi gyerek vett részt. A kupa a Kérlek Segíts Alapítvány közreműködésével jött létre.

Z. Pintye Zsolt