Különleges beteg az állatkórházban

Röntgenhez készülődtek a Nyíregyházi Állatkórházban, a szokásosnál kicsit másképp. A páciens ugyanis különleges volt: a Nyíregyházi Állatpark egyik pelikánja.
A madarat az év első napján meg kellett műteni. December 31-én ugyanis arra figyeltek fel az állatpark dolgozói, hogy a pelikán húzza és fájlalja a duzzadt lábát. Másnap elvitték az állatkórházba, ahol kiderült: eltört a lába. A pelikán operációjánál egy különleges eljárást alkalmaztak, menetes nyársakat fúrtak a csontjába, hogy a kapocs minél erősebb legyen, és a nyolc csavar hetekig ne mozdulhasson el.


TÜRELMESEN VISELTE A KÖTÉST

 

– A madárnak könnyebb szerkezetű a csontja, teljesen légies, belül is levegő van a csontjai között, úgyhogy a sebész számára ez kihívás – mondta dr. Pelle György, a Nyíregyházi Állatpark állatorvosa. – Ráadásul ez olyan végtag, amely nehezen feltárható, a bőr szinte teljesen rászáradt a csontra, úgyhogy ezért más megoldást választottunk, mint amit kutyán vagy macskán szoktunk alkalmazni.
A pelikán 8 héten át, bekötött lábbal gyógyult a sóstói kertben. Társaitól addig külön választották, hogy a többi madár ne csábítsa mozgásra. A pelikán, bár a lábadozás ideje alatt nem mehetett vízbe, türelmesen viselte a kötést.


A SZOKÁSOSNÁL TÖBBET PIHENT

 

– Eleinte furcsállta, hogy kötés van a lábán – mesélte dr. Tóth Alexandra, a Nyíregyházi Állatpark állatorvosa. – A szokásosnál többet pihent, de később fokozatosan terhelte a lábát, és már nem zavarta.
A pelikán lábát az állatkórházban megröntgenezték. A felvétel azt mutatta: összeforrt a pelikán csontja, így az állatorvos 8 hét után kivehette a rögzítőcsavarokat. A csont már megtartja a pelikán súlyát, így, ha az időjárás engedi, akár már az állatkert kis tavában is szabadon járhat-kelhet.

F. A.