Különleges antilop született az állatparkban

Igazi cukorfalat a Nyíregyházi Állatpark egyhetes szitutungája. A kis bikának gyönyörű szőre van, és ártatlan szemekkel csodálkozik rá a világra. Nyolc hónapos vemhesség után könnyedén jött a világra, és szinte azonnal lábra állt. Azóta a legtöbb időt édesanyjával tölti és egyfolytában eszik.

– Jelenleg csak anyatejjel táplálkozik, később azonban elkezd szálalni is, tehát szálas takarmányt is elkezdi fogyasztani – mondta Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark osztályvezetője. – Körülbelül 1,5-2 kilogramm a testsúlya, és nagyon érdekes, hogy 4-5 év múlva, amikor kifejlett, igazi impozáns bika lesz, akkor a szőre is megváltozik, csokoládébarna lesz, hatalmas csavart szarvai lesznek, a testsúlya pedig több mint 120 kilogrammos lesz.

A szitutungák eredetileg Közép-Afrika mocsaras területein élnek. Félig vízi életmódúak, így életük nagyobb részét a vízben vagy annak közelében töltik. Jól úsznak és gyakran teljesen elmerülnek, ha veszélyt éreznek. Ennek az antilopfajnak a különlegessége, hogy a hosszú patái papucsszerűen megnyúltak, ezzel az ingoványos talajon való mozgáshoz alkalmazkodtak. Az egyedszáma az utóbbi időben jelentősen csökkent, mert élőhelyük felaprózódott. Szerencsére fogságban jól szaporodik. Nyíregyházán a most született kis bikával már tízre növekedett az Állatpark szitutunga állománya. Az antilopok Grévy-zebrákkal, struccokkal, kudukkal és Rothschild-zsiráfokkal élnek a különleges, a fekete kontinens élővilágát bemutató kifutórendszerben.

Z. Pintye Zsolt