Különleges adomány – Sávolt Karolina alkotásai a nyíregyházi kórházban
Fotó: Trifonov Éva

Sávolt Karolina, a képzőművészeti szakma nemzetközi és hazai szinten is elismert fiatal alkotóművésze nyolc reprodukciót adományozott a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Osztály Gyermekrészlege számára. A mindössze 13 éves tehetséges festő alkotásait vasárnap ünnepélyes keretek között adták át a kórházban.

Nyolc reprodukciót adományozott a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Osztálya Gyermekrészlegének a nemzetközileg is elismert fiatal alkotóművész, Sávolt Karolina. A festményeket vasárnap ünnepélyes keretek között vették át az osztály dolgozói.

– Ma egy nagyszerű eseményen vagyunk jelen, Sávolt Karolina fiatal művésznő nyolc csodálatos festményének reprodukcióját ajándékozta intézményünknek. Ezek a festmények, képek kerülnek most kihelyezésre a Fül-Orr-Gégészeti Osztályunkra, emelve így a környezet színvonalát. A képek előtt állva az embert érzések fogják el, bennem is az optimizmus, az öröm, az életszeretet érzése tör elő. Ezek mind azok az érzések, amelyekre nekünk, egészségügyi dolgozónknak különösen szükségünk van a mindennapi munkánk során. Bízom benne és tudom, hogy sokan meg fognak állni a képek előtt, a dolgozóink, betegeink, hozzátartozóik és számukra is ezt fogja közvetíteni. Mi a kórházakban általában a testi betegségeket, bajokat gyógyítjuk, de nem szabad egy percre sem megfeledkeznünk a lélekről. Az egészség a test és a lélek együttes egészsége, és ezek a képek hozzá fognak járulni ahhoz, hogy mind munkatársainkban, mind betegeinkben ez a lélek érzés, a lélek javulása, gyógyulása még inkább jelen legyen – mondta el az adományok átadóján dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgatója.

Sávolt Karolina 9 évesen, a pandémia idején kezdett festeni. Szabadidejében mindig is sokat rajzolt, szülei pedig észrevették tehetségét, így indult alkotópályája. Sokat olvasott, hogy elsajátítsa az alapokat, először akrilt, majd olajfestéket használt. Festményei nemcsak hazánkat járták be, már külföldön is nyílt tárlata – de ahogy ő fogalmaz, nem bánja, ha messze kerülnek tőle alkotásai, hiszen nem önmagának, hanem környezetének fest. Ez adta az ötletet ahhoz is, hogy reprodukciókat adományozzon a nyíregyházi kórháznak.

– Örülök neki, hogy mostmár külföldön is megjelentek a festményeim, egyéni kiállításaim voltak. Sokan kérdezik, hogy nem fáj-e nekem, ha elmennek a festményeim, de nekem nem fáj, mert én nem magamnak festek, hanem a környezetemnek. Azt szeretném, hogy vegyék észre a környezetemben az üzeneteket, amiket tartalmaznak. Nagyon örülök, hogy nyolc festményemet ajánlhattam fel a nyíregyházi Jósa András Kórháznak, ezen belül is a gyermekosztálynak, hiszen én sokat szoktam jótékonykodni és nagyon fontosnak tartom, hogy a pozitív,akár gyógyító hatásokat át tudjam adni – így nyilatkozott Sávolt Karolina alkotóművész Nyíregyházán.

A mindössze 13 éves, ifjú alkotóművész ecsetvonásai a szépséget, a pozitív energiákat, a vidámságot tükrözik, ezt szeretné átadni azoknak az embereknek is, akik elidőznek festményei előtt. Tehetsége kibontakozásában szülei sokat segítették. Édesanyja, Szabó Tünde, Nyíregyháza országgyűlési képviselője büszke arra, hogy gyermeke alkotásai nemcsak elismertek, hanem, hogy ilyen fiatalon a jótékonyság fontosságát is előtérbe helyezi.

– Nagyon nagy öröm számomra, hogy három gyermekem van, és mindig az volt a legfontosabb, hogy amit szeretnek, amihez kedvük van és tehetségük, azt mi támogatni tudjuk. Karolinánál nagyon hamar megmutatkozott, hogy a művészeti ág valamelyikét fogja képviselni. Négy évesen már nagyon komoly színházi darabokra szeretett volna menni, már láttuk azt, hogy ő nagyon nyitott a művészetekre. Hat évesen zongorakoncerteken adott elő, de nyolc évesen azt mondta, hogy nem akar tovább zongorázni, akkor összeültünk a férjemmel és megbeszéltük, hogy valószínűleg nem a zenei ág lesz az övé, de majd kialakul. Mi rábíztuk azt, hogy megtalálja, mit szeretne. Kilenc éves volt, amikor a Covid beköszöntött, otthon voltak a testvérével, és egyik nap hazamentünk és olyan rajzoz, motívumot láttunk az asztalán, ami több volt, mint egy gyerekrajz. Akkor megkérdeztük, hogy mihez szeretne kezdeni ezzel, és azt mondta, hogy ő nagyon szeretne elkezdeni festeni. Szülőként a festéket bevinni a gyerekszobába nagyon nehéz volt, hiszen minden úszott a festékben, de ő azt is megtanulta, hogy ha ezt akarja és folytatni kívánja, akkor meg lehet tanulni szépen kezelni azokat, tisztán tartani a környezetet, és mi mindent biztosítottunk, amire szüksége volt – erre már dr. Szabó Tünde, a fiatal tehetség édesanyja emlékezett vissza.

Az ünnepélyes adományátadón elhangzott, a fiatal művésznő most festményei üzenetével szeretne segíteni a betegeknek, a későbbiekben azonban ő maga is az orvosi pályát választja majd, hogy még többet tudjon tenni az emberekért. Nyíregyházán 8 reprodukciót adományozott a kórház számára, a napokban pedig az Országos Onkológiai Intézetben 26 alkotását adja át.

Kapcsolódó galéria

Sávolt Karolina festményei a Fül-Orr-Gégészeti Osztályon