Különdíjasok lettek a Nyíregyházi Egyetem hallgatói az országos agrárversenyen
Fotó: Szarka Lajos

300 hallgató indult a 2022-es országos „Agrovirtus” versenyen. A döntőbe bekerültek a nyíregyházi mezőgazdasági mérnök szakos hallgatók, ahol végül különdíjjal illették őket. Dr. Szabó György, az intézet rektora adta át kiemelkedő teljesítményükért a rektori dicséretet március 2-án, az egyetem rektori szobájában.

 

Az „Agrovirtus” országos egyetemi agrárversenyre 70 csapat jelentkezett. A négyfordulós verseny 4 hétig tartott a virtuális térben. A hallgatóknak választaniuk kellett egy vállalatot, aminek egy szimulált problémájára kellett reagálniuk. A Nyíregyházi Egyetem hallgatói a gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható zöldtrágyázási stratégiát dolgozta ki.

Az egyik csapattag, Asztalos Anna mesélt a verseny menetéről:

„Ez úgy zajlott, hogy minden héten kaptunk kettő feladatot, ezeket az AgroVIR  vállalatirányítási rendszerében el kellett készítenünk, majd egy határidőre le kellett adnunk. És ezek minden héten le lettek pontozva, majd az összpontból a – nem is tudom már – 70 csapatból kiválasztották a TOP 10-et, ebbe mi is bekerültünk, majd egy háromnapos verseny zajlott, ami már fent volt a Gödöllői Egyetemen.”

A különdíjas csapattag elmondása szerint a rektori dicséret mindenképpen jó visszajelzés számukra a teljesítményüket illetően, de emellett a versenyen olyan tapasztalatra tettek szert, amit a leendő munkahelyüknél előnyként fognak tudni felhasználni. Fontosnak tartják a különdíj mellett azt a kapcsolati rendszert is, amire a verseny során szert tettek, hiszen az ország különböző pontjairól hasonló érdeklődési körű fiatalokból létrejött egy közösség, akik akár szakmabeli kérdéseket is meg tudnak egymással vitatni. Egy másik versenyző, Kutasi Eszter szerint mindezek eléréséhez jó hátteret biztosított az egyetem, ahol családi és támogató légkör várja a hallgatókat.

„Nekem vannak a családomban is emberek, akik itt tanultak, és csak pozitív dolgokat hallottam erről az egyetemről. Illetve úgy gondolom, hogy támogatni kell a vidéki egyetemeket is, hiszen itt családias légkör van, sokkal könnyebben a felmerülő problémákat meg tudjuk oldani, illetve szerintem az oktatóim is maximális felkészültséggel oktattak minket, és csak megköszönni tudom nekik azt a tudást, amit átadtak nekünk” – mondta el Eszter.

Tehetségek minden területen

Egy hónap sem telt el azóta, hogy a Magyar Nemzeti Bank közgazdász ösztöndíjasait ünnepelték az egyetemen, máris újabb dicséretekkel illették ezúttal a mezőgazdasági mérnök hallgatókat. Dr. Szabó György szerint ez azt jelenti, hogy a Nyíregyházi Egyetem hallgatói helytállnak a hazai nagy egyetemekkel való versenyben, nemcsak agrár vagy közgazdász, de számos egyéb szakterületen is. Úgy fogalmazott, hogy az országos színvonalat hozza az intézmény, mely a hallgatóinak minden tekintetben igyekszik támogatói hátteret biztosítani.

„Nagyon professzionális mentorálóstábunk van, itt ugye két dologról van szó általában, a tehetséggondozás, tehát a tehetségesebb, igyekvő, a saját lóerőit nagyobb hatékonysággal használó hallgatóknak teret kell adni. Igenis induljanak el az üzleti tudományos világ lajtorjáján, egy-két lépcsőfokot itt járjanak be…” – mondta el híradónknak dr. Szabó György.

Az intézmény rektora az „Agrovirtus” versennyel kapcsolatban kiemelte, hogy ez nem tisztán egy tudományos kaland volt a csapatnak, hanem ez által praktikus, a napi gyakorlatban hasznos ismeretet szerezhettek. Biztatja továbbá a hallgatókat, hogy merjenek törtetők lenni, megmérettetni magukat, amivel hírét viszik a Nyíregyházi Egyetemen történő oktatás magas színvonalának.

 

Szerző: Kemecsei Fanni

Kapcsolódó galéria

Rektori dicséretek átadása