Kullancsveszély

A kullancsoknak sokféle változata létezik, ezekből csak kevés a fertőző, de sűrű jelenlétük miatt veszélyt jelentenek. Ma már nem csak az erdőkben, párás aljnövényzetben élnek, hanem városi parkokban és kertekben is megtalálhatóak. Nagyon szélsőséges klímaviszonyokat is túlélnek, így a nyári nagy hőség, de enyhe tél sem okoz nekik problémát. Többféle betegséget terjesztenek a kullancsok, a kutyáknál előforduló legismertebb a babéziózis, az egysejtű paraziták által okozott súlyos betegség. Ezen kívül számos más a kullancs okozta betegség ellen is védekezni kell.

Dr. Fekete Zoltán állatorvos elmondta, a védekezésnek több formája is van. Ő leginkább azt javasolja, hogy a kutyát védjük, tehát nem feltétlenül a környezetben kell irtani a kullancsokat. A leggyakoribbak, legrégebben használatosak a bolha kullancs nyakörvek, amik közül többféle van, több különböző hatóanyag tartalommal rendelkező. Van, amelyik 1 hónapot tud, van amelyik 8 hónapot, úgyhogy elég széles körben alkalmazható. Ezen kívül vannak rácsöpögtető oldatok, amelyek 4 hetes védelmet tudnak biztosítani a kullancsok ellen, illetve most már vannak olyan rágótabletták, amelyek szájon át adva 1-3 hónapos védelmet tudnak nyújtani.
Az állatorvos elmondta, az olyan helyeken, ahol nagy a kullancsveszély, érdemes kombinálva alkalmazni a kullancs elleni készítményeket. A parazitaállat nem csak kis kedvencünkre veszélyes, hiszen ugyanazok a fajok találhatóak meg az állatok és az emberek esetében is, tehát a kutya gazdájánál is okozhat problémát. Ha valaki kullancsot talál a háziállatában, érdemes szakemberhez fordulnia, aki megmutatja, hogyan kell a vérszívót szakszerűen eltávolítani.

Demény Dorina