Kulisszatitkokat osztott meg Révészné Petró Zsuzsa az állatparkról
fotó: illusztráció

Az állatpark kulisszatitkait osztotta meg általános iskolásokkal Révészné Petró Zsuzsa oktatási osztályvezető. A könyvtár konferenciatermében kíváncsian várták a gyerekek, hogy halljanak a visszatelepítési programról, vagy arról, hogy vajon mennyi lehet a napi takarmányadagja a Sóstó Zoo 5000 állatának.

Érdeklődő tekintetek, könyvjutalom, kulisszatitkok. Ez jellemezte Révészné Petró Zsuzsa pénteki előadását a Nyíregyházi Állatparkról. A gyerekek hálás közönségnek bizonyultak, akik nem voltak restek kérdéseket megfogalmazni. Arcukra kiült a döbbenet, mikor Boci, az európai bölény történetét hallották, aki a visszatelepítési programnak köszönhetően már Bulgáriában él, de volt nagy „hűha” érzés akkor is, mikor megtudták, hogy mennyi a napi takarmányadagja egy-egy állatnak.

„Hatalmas megtiszteltetés volt, hogy a Mindentudás Könyvtára eseménysorozatra engem is meghívtak. Az volt a célunk itt a szervezőkkel, hogy nemcsak az állatparkról általában meséljek, hanem a kulisszatitkokat is megosszam az érdeklődőkkel. Mennyit esznek az állatok, hova tűnnek el a nálunk született állatkölykök? A fajmegőrzési programról is beszélgettünk és nagyon élveztem, mert egy interaktív előadás sikeredett. Nagyon jól tudtam kommunikálni a gyerkőcökkel, nagyon szuper válaszok érkeztek minden egyes kérdésemre” – nyilatkozta Révészné Petró Zsuzsa oktatási osztályvezető.

Az érdekességek mellett a szemléletformálás is nagy szerepet kapott az előadás által, az oktatási osztályvezető környezettudatosságra, fenntarthatósági szemléletre kívánta ösztönözni a diákokat.

„Azt kell mondanom, hogy a gyerekek kezében van a jövőnk, tehát nagyon fontos az ő szemléletük formálása, ezért zárult az előadás azzal, hogy "gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan", és erről volt egy kis eszmecsere, és ezek a gyermekek hatalmas tudással rendelkeznek és tudják, hogy hogyan kell megvédeni a bolygónkat” – emelte ki Révészné Petró Zsuzsa.

Tavaly 505 ezer látogató érkezett a Nyíregyházi Állatparkba, és több mint 250 – köztük több ritka – állatkölyök született. Az egyik legjelentősebb turisztikai létesítmény 2023-ban részt vállalt különféle jószolgálati, vadvédelmi programok, fogyatékossággal élő emberek támogatásában. Emellett a Sóstó Zoo ismét megkapta a Családbarát szolgáltatóhely minősítést. Tavasszal átadják az Európában is egyedülálló Jégkorszak Interaktív Állatbemutatót, melynek első lakói, a tizenhét egyedet számláló Humboldt-pingvin-kolónia tagjai a külső medencében már láthatók.