MCE Nyíregyháza Kft. – Újabb beruházás az ipari parkban
fotó: Szarka Lajos

Újabb befektető látott potenciált Nyíregyházában. A KKV szektor egyik képviselője, az osztrák székhelyű MCE nyíregyházi leányvállalata kedden, a városházán jelentette be, hogy új telephelyének a Nyíregyházi Ipari Park ad otthont. A vállalat – mely az acélipar egyik meghatározó szereplője – 2025-ben indítja el a zöldberuházást, amely során mintegy 60–100 munkahely fog létesülni.

1989-ben kezdődött az MCE csoport története Ausztriában, mely 2016 óta a HABAU GROUP része. A linzi székhelyű vállalat az acélszerkezet és hídgyártás, energetika és repülőgépipar számára speciális acélszerkezetek teljes körű kivitelezése terén van jelen világszerte. A nyíregyházi leányvállalat több mint 3 évtizede tevékenykedik városunkban, mely most bővíteni tervezi gyártócsarnokát.

„Ez egy teljesen zöldmezős beruházás egy új telephelyen. A mostanit kinőttük, innen kénytelenek vagyunk így a külső körülmények miatt a termelésünket máshova helyezni. Főleg azért, mert itt a termékek dimenziói olyan nagyságúak, hogy ezt a helyzet megköveteli. Másrészt azt is ki kell emelni, hogy nem a belvároshoz közel lesznek ezek a nagyméretű termékek kiszállítva. Ez mindenképpen a városnak is pozitívum. Harmadrészt pedig értelemszerűen a piacaink is megvannak, illetve a tulajdonosok támogatását fontos még kiemelni” – nyilatkozta Kovács Attila, az MCE Nyíregyháza Kft. ügyvezetője.

Színvonalas munkahelyteremtő beruházások érkeznek

Az MCE Nyíregyháza Kft. 140 saját dolgozóval rendelkezik, ezen felül megközelítőleg 80 fő dolgozik az alvállalkozói állományon belül. A gyártócsarnok bővítésével a munkavállalók száma 60–100 fővel is emelkedhet. Ez szorosan illeszkedik a városvezetés programjába, melynek fő célja, hogy a gazdaság erősítése és az elvándorlás mértékének csökkentése érdekében színvonalas munkahelyteremtő beruházások érkezzenek a Nyíregyházi Déli Ipari Parkba.

„Ez valóban egy komplex program, és itt aláhúznám a színvonalas jelzőt a munkahelyek kérdésében. Hiszen azok a fiatalok, akik elmennek és itt szeretnének maradni, azok azért mennek el, mert jobb munkahelyeket találnak – azt már nem gondolom, hogy jobb várost. Ezt a visszajelzések alapján mondom. A színvonalas munkahelyekhez színvonalas beruházók, befektetők kellenek viszonylag rövid idő alatt. Van már egy olyan dél-koreai cégünk, aki Európában az első gyárát itt építi, ez már folyik. Van egy kínai és egy német cég, egy BMW-beszállító, mely az első olyan üzemét, ami csak elektromos autókhoz szállít be, itt építi Nyíregyházán. Emellett már van egy svéd, a Qvantum, mely megvette az Electrolux létesítményét, ez a vállalat a Svédországon kívüli első gyárát itt hozza létre, már szeptemberben indul a termelés. Most pedig itt van egy osztrák befektető” – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

Tudatos, komplex fejlesztések

A 2025-ben induló zöldberuházás értéke megközelítőleg 40–50 millió euró. A fejlesztés több mint 11 hektárnyi területen fog zajlani. A beruházás elindításáról szóló döntést nagyban segítette, hogy az ipari park infrastruktúrájának fejlesztése egy tudatos és komplex folyamat mentén halad.

„Az MCE Kft. bejelentése során is látható, hogy a cég igazából 2025-ben tervezi megkezdeni az építkezést, viszont nem szeretne olyan feladatokat, olyan előkészítő munkákat elvégezni, hogy termőföldet vásároljon, vagy régészeti feltárást, talajvizsgálati jelentést végezzen. Hogyha ezek mind rendelkezésre állnak, akkor tulajdonképpen lesz egy olyan befektetési terület, ahol kis túlzással rögtön egy kapavágás indulhat az építkezés. A cég figyelemmel volt arra is, hogy számára nagyon fontos – már a kezdetektől – a megfelelő infrastrukturális kapcsolatoknak a megléte, és a tárgyalások során kiderült, hogy számára az, hogy 2025 év elején már itt lesz a közvilágítástól kezdve az összes infrastruktúra a telekhatáron, útcsatlakozása lesz az autópályához – számára ez alapvető elvárás volt –, úgyhogy ebből a szempontból versenyelőnyt élveztünk más területekkel, hogy ezt az ipari parkot válasszák a bővítési területként” – emelte ki dr. Podlovics Roland alpolgármester.

Az MCE beruházása előreláthatóan 2025 végére, 2026 elejére befejeződik. Új telephelyén tovább folytatja majd az út, vasúti, gyalogoshidak, valamint cső- és kábelhidak, illetve egyéb hegesztett acélszerkezetek gyártását.

Kapcsolódó galéria

Újabb befektető az ipari parkban 20240213