Küldöttgyűlés a Vöröskeresztnél

 Az elmúlt négy év gazdag volt eseményekben a megyei Vöröskereszt tagjai számára. Több országos rendezvényt szerveztek a szabolcsi megyeszékhelyen, többek között itt zajlott az Országos Elsősegélynyújtó verseny, de az Országos Csecsemőgondozási Versenyre is több ezer fiatal és szakember mérhette össze tudását. Ugyancsak Nyíregyháza adott otthont az Országos Humanitárius Település Találkozónak és 2014-ben itt volt az Országos Világnapi Ünnepség is.

 

Rendezvények, segélyakciók

 

A rendezvények mellett a szervezet több jótékony programot is indított. Ilyen volt például a konyhakert program, amelynek célja saját zöldségtermesztés elindítása, öngondoskodás és a kertkultúra fejlesztése volt bizonyos rászoruló közösségek számára. De ide sorolandó a rendszeres karácsonyi segélyakció is és még sok egyéb más.

További képekért kattintson a fotóra!

– Egy nagyon-nagyon gazdag, tevékenységekben gazdag, sok munkával járó nehéz időszak volt számunkra, de nagyon eredményes, hiszen a jó hírünket elvitték ezek a rendezvények és az itt résztvevők – mondta Szarkáné Kövi Márta, a Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének megyei igazgatója. – Elégedettek vagyunk az eddigiekkel. Egyedül ami szomorúsággal tölt el az a véradásszervezés, hiszen ebben a megyében évtizedek óta kiválóan folyt ez a tevékenység. Most sajnos negatív eredménnyel zárul az utóbbi két évben. Először 1100 mínuszunk volt, most pedig már közel 2000. Nehezen tudjuk megszólítani az embereket. Vannak olyan objektív tényezők mint például hogy ferezis állomások indultak Nyíregyházán, ahol ugye plazmát adni mennek az emberek és a gyógyszergyárak fizetnek. Ezzel a mi önkéntes, ingyenes véradásunk nem tud versenyezni.

 

Múlt és jövő

 

A több mint 9 ezer főt számláló szervezet megyei tisztújító küldöttgyűlésen beszámolót hallhattak a tagok az elmúlt négy esztendő eredményeiről, de szó volt a következő időszak célkitűzéseiről is.

– A véradásszervezésre komoly figyelmet kell fordítani, hisz az egészségügyi ellátás szempontjából fontos, hogy a vérkészletek mindig folyamatosak legyenek. Nem biztos, hogy a hagyományos toborzó módszerek elegendőek Magyarországon, ezen változtatni kell a jövőben – mondta Kardos István a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. – Az elmúlt 4 évben sok olyan szituáció volt, itt a megyében is, ami katasztrófahelyzetek kezelésében jelentett igen komoly feladatot. Legutóbb a jégkár kapcsán volt egy olyan támogatási lehetőség, amely Genfből érkezett a mi kérésünkre és amelyben a megyei szervezet komoly helytállást tanúsított. Az ilyen jellegű tevékenységekbe való bekapcsolódás a jövőben is elengedhetetlen és elkerülhetetlen lesz.

 

46 év a Vöröskeresztnél

 

A küldöttgyűlésen elbúcsúztatták Szarkáné Kövi Mártát, a szervezet megyei igazgatóját, aki több mint 46 éven át volt aktív tagja a Vöröskeresztnek. Novemberben nyugdíjba vonul. Hogy ki lesz az új igazgató, az a pályázatok és a szavazás lezárta után október végén derül ki.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)